Održan dan otvorenih vrata Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Hrvatsko katoličko sveučilište otvorilo je u subotu, 2. lipnja svoja vrata potencijalnim budućim studentima, ali i svim zainteresiranim građanima koji se žele upoznati s radom najmlađega hrvatskog sveučilišta.

Riječi dobrodošlice u ime djelatnika i studenata povijesti izrekao je rektor dr. Željko Tanjić.

Naša su vrata otvorena, a pokazat ćemo vam što mi ovdje radimo, kako živimo, studiramo i kako njegujemo zajedništvo, rekao je rektor, te izrazio nadu da će ponovni susret s mnogima ostvariti najesen na tri studija HKS: povijesti, psihologije i sociologije.

Dan je započeo kratkom molitvom-psalmom. Uslijedilo je razgledanje zgrade HKS-a, a na prigodnim štandovima moglo se dobiti podrobne obavijesti o pojedinim studijima.

Studenti su nizom plakata predstavili teme koje se obrađuju u okviru studija povijesti od novije hrvatske povijesti, Domovinskog rata, srednjovjekovnih tema poput teme žene u Srednjem vijeku, život sv. Franje, proizvodnje piva u samostanima. Predstavljena je i srednjovjekovna prehrana, za koju su se studenti pobrinuli dočarati je i na praktičan način: izradom slastica po srednjovjekovnim receptima, te dijeljenjem recepata.

Sva tri studija predstavila su se radionicama. Na radionici studija povijesti bila je prigoda kratko se upoznati s poviješću HKS i katoličkih sveučilišta uopće, a onda s raznim povijesnim dokumentima, posebno vezanima uz hrvatsku povijest.

Studij sociologije je radionicu temeljio na primjerima istraživačkog rada na temu “Europsko istraživanje vrednota”. Sudionicima se nastojao približiti proces sociološkog istraživanja, s naglaskom na posebnosti studiranja sociologije na HKS-, u vidu poticanja interdisciplinarnosti, uvažavanja suvremenih socioloških teorija i metodologija, te proučavanja fenomena specifičnih za Hrvatsku i njezino europsko okruženje.

U tri radionice predstavio se studij psihologije. Prva je stavila naglasak na stilove i preferencije u učenju. U drugoj radionici se obrađivala tema sukoba i suradnje među pojedincima i grupama, dok je treća bila vezana uz nastanak, otkrivanje i smanjenje predrasuda.

Tijekom Dana otvorenih vrata dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo s Instituta Ruđer Bošković održao je predavanje “Evolucija i embriologija”.

Održana je radionica glagoljice i hrvatske ćirilice u sveučilišnoj knjižnici, dok je kapela bila mjesto za slušanje gregorijanskih korala, te molitvu na staroslavenskom i latinskom jeziku. [kta/ika]