Soros: Za spas eurozone preostala su još samo tri mjeseca

Američki milijarder George Soros poručio je da su ostala još samo tri mjeseca za spas eurozone, upozorivši da bi EU “mogla eksplodirati” zbog krize na financijskom planu u zemljama koje koriste euro kao valutu.

“Nakon isteka roka od tri mjeseca, tržišta će nastaviti tražiti više, ali vlade neće moći odgovoriti na te zahtjeve”, rekao je Soros te tako najavio mogući kraj eurozone. “EU je poput mjehura, ali ne financijskog nego političkog”, poručio je Soros na Festivalu ekonomije u Trentu, ističući da bi taj mjehur mogao eksplodirati kao posljedica krize u eurozoni.

“Kada se gleda retrospektivno, jasno je da je glavni izvor problema činjenica što su članice eurozone predale Europskoj središnjoj banci prava na dogovorni novac, nisu shvatile što to znači, kao što to nisu shvatile ni europske vlasti. Kada su se odrekle kontrole nad vlastitom valutom, zemlje eurozone stvorile su ključan uvjet za krizu u kojoj se nalaze danas. Čitava eurozona sada mora uložiti znatna sredstva u očuvanje i stabilizaciju bankovnog sustava, istaknuo je Soros”, rekao je Soros.