UNESCO-ov summit: Predstavnici Srbije i Albanije “zakačili” se oko (ne)sudjelovanja Kosova

Deseti UNESCO-ov summit šefova država i ministara zemalja Jugoistočne Europe završen je u nedjelju u Mostaru prihvaćanjem završne deklaracije o vjerskom i kulturno-povijesnom nasljeđu kao temelju snažnije suradnje među državama.

U završnoj deklaraciji poziva se na unaprjeđenje zakonodavstva kako bi se bolje zaštitilo kulturno-povijesno naslijeđe te inzistira na razmjeni znanja napose među novim generacijama, s ciljem jačanja pluralizmu i stvaranja sklada u ovim multikulturalnim društvima.

Albanski predsjednik Bamir Topi zatražio je da predstavnici Kosova budu uključeni u UNESCO-ve aktivnosti, na što je reagirao srbijanski ministar kulture Predrag Marković kazavši da postoji precizan dogovor na koji način Kosovo može biti predstavljeno na međunarodnim skupovima.

“Svi su današnji akteri iz regije trebali biti tu… Nerazumljivo je da Kosovo još ne sudjeluje na ovakvim skupovima”, rekao je albanski predsjednik na konferenciji za novinare.

Iako to nije bilo predviđeno protokolom, novinarima se potom obratio srbijanski ministar kulture. “Kada su u pitanju regionalni skupovi Beograd i Priština su u Bruxellesu postigli sporazum i o međunarodnom predstavljanju i oni polako ulaze u praksu”, rekao je Marković.

Pri tome je rekao kako će o očuvanju spomenika kulture i na području Kosova “razgovarati Srbija, Albanija, Makedonija” ne spomenuvši pri tome vlasti u Prištini.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović ocijenio je nakon izjava albanske i srbijanske strane da će ‘vrijeme riješiti pitanje Kosova’. “Nadam se da će to biti uskoro”, dodao je Izetbegović. On je summit u Mostaru na kojemu su sudjelovali predstavnici deset zemalja regije ocijenio uspješnim istaknuvši da ovakvi skupovi služe za produbljivanje suradnje, ne samo na području kulture i očuvanja povijesnog naslijeda, nego i za bolje ukupno povezivanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednici Albanije, Makedonije i Crne Gore, Bamir Topi, Gjorgi Ivanov i Filip Vujanović, te predstavnici drugih zemalja regije među kojima je i zamjenik hrvatske ministrice kulture Berislav Šipuš u popodnevnim satima će obići znamenita mjesta u Hercegovini uključujući Međugorje, manastir pravoslavne crkve u Žitomisliću i crkvu u Mostaru, tekiju u Blagaju te staru jezgru Mostara i Stari most.