Tvornici glinice "Birač" obustavljena isporuka plina, proizvodnja posve stala

birac-glinica

Nakon što je “BH-Plin” jučer, zbog nagomilanih dugova, obustavio isporuku plina Tvornici glinice “Birač”, proizvodnja u toj tvornici u potpunosti je obustavljena.

“Birač” ima dug prema “BH-Plinu” od oko 22 milijuna maraka, što je bio razlog da im se obustavi isporuka plina. Tijekom sutrašnjeg dana sastat će se menadžmenti dviju tvrtki kako bi pokušali naći rješenje za situaciju koja prijeti da dovede do potpunog gašenja grupacije “Birač”.

“Nastavljamo razgovore s ‘BH-Plinom’ kako bismo pronašli rješenje koje bi spriječilo najgori rasplet za Tvornicu glinice i cijelu regiju Birač“, rekao je Virginijus Vajega, izvršni direktor Tvornice glinice “Birač”.

On se nada da će uprava “BH-Plina” prepoznati izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze. Svaki sat rada u tvornici bez plina vodi, kako je dodao, u veći rizik da dođe do ispadanja opreme iz rada i težeg vraćanja u normalan rad.

“Ovakav rad dodatno povećava gubitke iz dana u dan koji su milijunski. Sve navedeno dovodi tvornicu u poziciju da može da izgubi poslovne partnere zbog toga što postoji preveliki rizik od nemugućnosti vraćanja Tvornice u normalan režim”, rekao je Vajega.

Uprava Tvornice glinice tvrdi da su radnici, svjesni neizvjesnosti u kojoj se “Birač” našao zbog poskupljenja plina i pada cijena aluminija i glinice, i prije obustavljanja isporuke plina pružili podršku upravi u nastojanju da se naprave maksimalne uštede u kompaniji kada su dobrovoljno pristali da se svim zaposlenim u menadžmentu, administraciji i proizvodnji smanje plaće za 10 posto u sljedeća tri mjeseca.