Konzumiranje marihuane u ranoj mladosti dovodi do pada inteligencije

Redovito konzumiranje kanabisa u ranoj mladosti povezano je s kasnijim padom inteligencije, pozornosti i pamćenja, otkrilo je istraživanje novozelandskih, britanskih i američkih liječnika.

Istraživanje je, kako piše Večernji list, provedeno na 1000 ispitanika rođenih u novozelandskom gradu Dunedinu tijekom više od 20 godina. Uspoređivanjem neuropsiholoških testova provedenih na ispitanicima u dobi od 13 do 38 godina zabilježen je prosječan pad kvocijenta inteligencije od 8 bodova, a pad inteligencije zabilježen je čak i kod korisnika koji su kasnije prestali s konzumacijom.

Isti učinak redovitog korištenja kanabisa nije zabilježen kod ispitanika koji su s konzumiranjem počeli kao punoljetnici, što ukazuje da je kanabis posebno štetan u godinama kada se tijela i umovi mladih ljudi tek razvijaju.

Ovo nije prvi put da je zabilježena povezanost između učestalog korištenja kanabisa i slabijeg i pozornosti pamćenja, no dosadašnja su se istraživanja oslanjala na prisjećanje ispitanika o korištenju kanabisa, pa je bilo teško ustanoviti uzrokuje li kanabis pad inteligencije ili je pak stvar u tome da su mladi s nižim kvocijentom inteligencije skloniji konzumaciji kanabisa.