A gdje je bio ministar Jovanović dok su 13-godišnjaci 'trusili tekile'?

Hrvatska javnost šokirana je viješću da su u novogodišnjoj noći u splitsku bolnicu dopremani 13-godišnjaci otrovani alkoholom. Reagirao je i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, pri tome je odapeo otrovne strijelice.

“Ne, ne treba nam zdravstveni odgoj…! Gdje su bili Grozd, Crkva, Čičak, obitelj dok su 13-godišnjaci ‘trusili tekile'”?, napisao je ministar znanosti obrazovanja i sporta na svom Facebook profilu, koristeći ovu nesreću za obračun s protivnicima njegova projekta uvođenja zdravstvenog opgoja u škole.

Podsjetimo, splitski liječnici šokirali su se koliko je pijane djece od 13 do 17 godina primljeno u bolnicu, a osobito činjenicom da je jedna 13-godišnja djevojčica popila čak bocu tekile, a u bolnici je završila s 2,2 promila alkohola u krvi.

Udruga Grozd i Crkva su protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, a od jučer je na njihovoj strani i Hrvatski helsinški odbor. HHO se o ovom pitanju očitovao jučer, zauzimajući pri tome stav da Vlada mora odbaciti zdravstveni odgoj jer “će Hrvatska krenuti putem nove i vrlo štetne idejne konfrontacije, s nesagledivim posljedicama za već naglašeno polarizirano hrvatsko društvo”.

Jovanović u boju za zdravstveni odgoj ne bira sredstva, ponajmanje se, baš kao i većina njegovih protivnika, laća argumenata. Nije mu zato bilo teško ni groznu vijest iz Splita (zlo)upotrijebiti za obračun s udrugom Grozdom, Crkvom, i predsjednikom HHO-a Ivanom Zvonimitom Čičkom.

Ne bi to bilo tako strašno – uostalom, Groz, Crkva i HHO imaju određenu odgovornost za stanje u društvu – da se ministar nije “zaboravio” očitovati o tome što je napravio on, odnosno ministarstvo kojem je na čelu, i što je napravila Vlada čiji je član.

Jer, kako god se okrene, 13-godišnjaci su ipak puno veći dio svoga dana u nadležnosti Jovanovićeva ministarstva, nego u nadležnosti Crkve, HHO-a i Grozda, a promet alkoholnim pićima ipak ne regulira i ne nadzire n jedna od tih organizacija, nego tijela vlasti – Vlada i njezina ministarstva, inspekcije, agencije…

Dakle, ako je već htio postaviti neko pitanje u vezi sa crnom stranom splitske novogodišnje noći, Jovanović ga je treba drugačije definirati: Gdje su bili ministri Jovanović, (Ranko) Ostojić, Državni inspektorat…? [I. Š.]