Američki veleposlanik: “Ubojstva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco”

Foto: Twitter

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy odao je počast žrtvama ratnog zločina na Kazanima, u Sarajevu, a danas je objavom na Twitteru pozvao na objektivno suočavanje s punom istinom o ratnim zločinima počinjenim od 1992. do 1995. godine.

Murphy ističe kako se ne smije bježati od činjenice da su zločine na Kazanima počinili pripadnici Armije BiH.

“Rat u BiH 1992-1995 bio je užasna tragedija. Zato je dužnost današnjih lidera da promoviraju pomirenje, pozovu počinitelje zločina na odgovornost i da odaju priznanje i odaju počast žrtvama. Nedavno sam odao počast žrtvama na Kazanima. Svaka čast čelnicima Sarajeva što su im podigli spomen obilježje; međutim, pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti. Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Ubojstva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, zapovjednik Desete brdske brigade Armije Republike BiH. Radujemo se danu kada će spomen-obilježje Kazani odraziti ovu činjenicu”, stoji u objavi američkog veleposlanstva na Twitteru.

Riječ je uglavnom o civilima srpske i hrvatske nacionalnosti koje su vojnici po zapovijedi Mušana Topalovića Cace hvatali odvodili na Trebević, na lokalitet Kazani, te tamo brutalno ubijali a njihova tijela bacali u jame. Neke ubijene, među kojima je bilo i staraca, likdivirali su tako što su im sabljama odsjekli glavu.