Amerika čestitala Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti. “U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država, drago mi je uputiti najbolje želje narodu Republike Hrvatske dok slavi svoje proglašenje neovisnosti 25. lipnja ove godine”, kaže se u priopćenju državne tajnice Hillary Clinton, koje je objavio State Department.

U čestitci SAD-a ističe se doprinos Hrvatske u NATO-u, skoro članstvo u Europskoj uniji te angažman u Afganistanu i drugim mirovnim misijama, kao i ključna uloga u normalizaciji odnosa u regiji.

“Predanost demokraciji i vladavini prava učinila je Hrvatsku vrijednom članicom euroatlantske zajednice i dovela je na prag članstva u Europskoj uniji. Hrvatska pomaže u rješavanju globalnih sigurnosnih izazova kao saveznik NATO-a i kao suradnik Međunarodnih sigurnosnih snaga u Afganistanu (ISAF) i drugim međunarodnim misijama. U jugoistočnoj Europi, Hrvatska igra ključnu ulogu u regionalnom pomirenju”, stoji u čestitci.

Bliska suradnja između SAD-a i Hrvatske pokazuje našu zajedničku predanost miru, slobodi, demokraciji i sigurnosti, dodaje Clinton. Čestitke “i najljepše želje za vašu radosnu proslavu. Veselimo se jačanju našeg prijateljstva i partnerstva s Hrvatskom i svim Hrvatima u godinama koje dolaze”, poručila je američka državna tajnica.