AMERIKANCI GA VEĆ ODOBRILI: Tri Hrvatice izumile antibiotik koji liječi bolničke infekcije

AMERIKANCI GA VEĆ ODOBRILI: Tri Hrvatice izumile antibiotik koji liječi bolničke infekcije

Hrvatski farmaceuti patentirali su novi antibiotik koji liječi bolničke infekcije. Na njemu je tročlani tim znanstvenica radio pune četiri godine, javlja RTL.

Preparat je već odobrila Američka agencija za lijekove i uskoro stiže u njihove bolnice. Domaće će još malo pričekati dok lijek ne bude odobren u Europi.

“Ovo je zapravo gotovi proizvod naše inovacije. To je vakomicin, antibiotik koji se koristi za liječenje kritički oboljelih bolničkih pacijenata” kazala je dr. Ivona Jaspica, jedna od izumiteljica lijeka.

Godine 2013. u danskom istraživačkom centru u Zagrebu tim znanstvenika krenuo je s idejom. Vođeni motom: problema nema, postoje samo izazovi, ni u jednom trenu nisu sumnjali u uspjeh.

“Tada smo zapravo započele još dvije kolegice i ja koje smo izumitelji i na patentu. Kolegice Sabina, Katarina i ja. I naše prekrasne vrijedne tehničarke”, rekla je Jaspica.

“Ne mogu vam ni reći koliko smo mi ovdje ponosni što 30 godina nakon Sumameda, koji je 1991. dobio odobrenje, 2019. nova inovativna antiinfektivna terapija načinjena hrvatskom pameti dobiva odobrenje Američke agencije za lijekove”, kazao je dr. Aleksandar Danilovski, predsjednik uprave CSO.