Analitičari: Nasilje će pomoći nacionalnim strankama da nastave vladati BiH

tuzla-nakon-prosvjeda
Nakon što su prethodnih dana Bosnu i Hercegovinu zahvatili masovni protesti nezadovoljnih i vlastima ogorčenih građana, ugledni bh. profesori i analitičari smatraju kako huliganstvo nije rješenje i ne može se nikada odboriti, dodajući da se, uprkos radikalnim porukama, političari u BiH neće promijeniti.

Slavo Kukić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru izjavio je kako je žalosno što su na protestima uništavanje državne zgrade i javno blago.

“U BiH odavno postoji ta socijalna eksplozija. Ono što se jučer dešavalo u gradovima BiH je nužni rezultat načina kojim političarima upravljaju BiH. Ne odobravam formu protesta, jer njome nije iskazano nezadovoljstvo prema političarima, nego su uništene materijalne vrijednosti ove zemlje. Ali je sigurno opomena političarima”, kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, jučerašnji huliganski ispadi u nekoliko gradova BiH su isplanirani iz nekih centara moći.

“Zanimljivo je da su scenariji protesta identični u skoro svim bh. gradovima. I zato ne vjerujem da je sve bilo spontano i da nije upravljano iz nekih centara moći. Mislim da protesti nisu bili slučajni. Ovo je vladajućim elitama dobro došlo u izbornoj godini”, smatra ovaj profesor koji dodaje kako je jučerašnje divljanje samo pomoglo nacionalnim strankama da nastave vladati BiH.

“Mislim da će se građani sada malo umiriti, a vladajuće nacionalističke elite će imati potrebnu masu za svoje ciljeve nacionalne homogenizacije. Još uvijek, nažalost, nismo prešli granicu tog nacionalnog. Kod nas je važnije da je neko član nacionalnog etnosa nego čovjek”, ocijenio je Kukić.

Smatra kako posljednji protesti diljem BiH neće u značajnoj mjeri promijeniti svijest političara kako bi postali odgovorni i radili za sve građane a ne samo za lične interese.

“Mislim da posljednji protesti neće osvijestiti političare. Nisam optimista da će se oni trznuti i raditi za narod i za obične građane. Sve će opet biti isto. Ovo je bilo samo jedno socijalno pražnjenje, a oni koji su nas uništavali posljednjih 20 godina nastavit će to raditi i dalje”, rekao je ovaj ugledni profesor.

Politički analitičar i psiholog Ibrahim Prohić za AA je kazao da su se masovni protesti u BiH odavno očekivali i da je bilo samo pitanje vremena kada će se desiti ono što se jučer dešavalo širom zemlje.

“Situacija u cijeloj BiH je tako loša da su se ovakvi događaji odavno očekivali. Bilo je što je bilo, sada je najvažnije da se na miru analizira situacija i da se probaju stvoriti strukture koje će donijeti promjene, ali sve to se mora desiti hitno, nema gubljenja vremena”, kazao je Prohić.

Napominje kako je vrlo zabrinjavajuće da vladajući političari u BiH nisu izvukli pouku iz protesta koji su se desili posljednjih dana u zemlji. Mišljenja je da će iste stranke i isti političari i dalje nastaviti da vladaju BiH kao i posljednjih 20 godina.

“Žalosno je da će etablirane politike i dalje nastaviti da upravljaju zemljom uprkos ovakvim radikalnim upozorenjima. Svojim izjavama nakon protesta su pokazali da ne razumiju sve ovo i poruku protesta. A vladajuće partije su producirali stanje koje imamo u BiH. Sada samo optužuju jedni druge, nisu izvukli lekciju iz protesta”, smatra Prohić.

(Anadolija)