Apel PIC-u: Izborna pravila u Mostaru negiraju demokraciju, promijenite ih!

Najjače hrvatske političke stranke u Mostaru zatražile su od država članica Vijeća za provedbu mira (PIC) da se izjednače izborna pravila u Mostaru s drugim sredinama u Bosni i Hercegovini.

Ističući da se sadašnjim rješenjem negira demokracija i pogoduje malobrojnijim Bošnjacima da imaju više gradskih vijećnika u ovome većinskom hrvatskom gradu, objavili su u nedjelju mediji u Mostaru.

Pozivajući se na dužnosnike iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, mediji navode da je dokument pod nazivom Memorandum o stajalištu Hrvata u Mostaru dostavljen svim diplomatskim predstavnicima zemalja članica PIC-a i prethodi novoj inicijativi Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) da pokuša posredovati u promjeni izbornih pravila za Mostar uspostavom posebne radne skupine.

Jedino u tome gradu u BiH prošle nedjelje nisu održani lokalni izbori jer je Ustavni sud BiH ukinuo prijeporne odluke o izbornim propisima.

Čelnici gradskih organizacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u Memorandumu su naveli da je s oko 60.000 stanovnika “Mostar praktično glavni grad Hrvata u BiH” te su upozorili kako za razliku od gradova poput Tuzle, Zenice, Banja Luke jedino u Mostaru vrijede izborna pravila koja je nametnuo OHR po kojima se favorizira bošnjačka manjina.

Pritom su predložili da Mostar bude jedinstvena izborna jedinica s 95.000 birača te ocijenili da prijedlozi bošnjačkih stranaka i dijela međunarodne zajednice o stvaranju više izbornih jedinica neće dovesti do integracije grada te bi mogli biti razlog “novih napetosti i političke nestabilnosti”.