Atif Dudaković: Oluja je spasila Bihać, sretni smo što su Gotovina i Markač oslobođeni

Zbog činjenice da je akcijom Oluja Bihaćo područje oslobođeno iz 1201 dan duge blokade, odlobađajuća presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču slavi se i u Bihaću.

Ističe se zahvalnost hrvatskim generalima koji su ih oslobodili “izolacije, gladi i Mladićeve artiljerije”, a ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ističe zadovoljstvo što su hrvatski generali oslobođeni teških optužbi te što je vojno-redarstvena operacija Oluja okarakterizirana legitimnom.

“Što reći poslije svega što su prošli generali Gotovina i Markač!? To je sada iza njih, izgubili su godine života, a preživljena osjećanja ostaju. Mislim da do slučaja Gotovina-Markač nije ni trebalo doći, ali kada je već došlo, na koncu se ipak dogodio pozitivan ishod. Osobno mi je jako drago što su oslobođeni i naši osloboditelji”, izjavio je Dudaković.

Naime, bez operacije “Oluja” Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga, podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije “Oluje” na Bihać krenula gotovo sva armada srpske vojske u operaciji “Mač” s ciljem zauzimanja Bihaća. Zato bih želio zahvaliti ne samo oslobođenim generalima, nego i svim braniteljima koji su omogućili da mi ostanemo na svojim ognjištima – kaže general Dudaković.

Ratni zapovjednik Petog korpusa također ističe da su tijekom višegodišnje opsade Bihaća imali stalnu pomoć hrvatskih generala.

“General Imra Agotić imao je mnogo sluha za problem Bihaća. Preminuo je a da mu nismo mogli javno zahvaliti. Pomagali su nam i generali Martin Špegelj i Petar Stipetić”, kaže Dudaković za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da će sa svojim prijateljima suborcima uskoro u Zagreb kako bi se sreli s generalom Gotovinom i proslavili pravomoćnu haašku presudu.

General Armije BiH osvrnuo se i na nezadovoljstvo haaškom presudom demonstrirano u Srbiji:

“Gledam izjave u kojima se govori da nema pomirenja dok se ne imenuje krivac za stradanje naroda. A to sam čuo iz usta ljudi koji su bili na ratištima i u Hrvatskoj i u BiH, ali ne u paradi, nego su podržavali i činili zla. Potpuno je jasno da je namjera relativizacija krivnje za protekli rat”, rekao je Dudaković.

A za slavlje u Bihaću Dudaković kratko kaže: “Tu su se spojili srce i razum.”

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, okupljenim Bišćanima koji su slavili oslobađajuću presudu hrvatskim generalima obratio se i novoizabrani načelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

“Došao sam podijeliti sreću s vama! To su ovi generali zaslužili, zaslužila je to država Hrvatska. I grad Bihać zahvaljuje ovim ljudima koji su pomogli i nosili teret da i mi živimo u slobodnom Bihaću i slobodnoj BiH. Hrvatska je nosila težak teret presudom prvostupanjskog suda da je ‘Oluja’ bila zločinački pothvat. Ovo je povijesna odluka suda i ovo je jedan od najbitnijih dana, povijesnih dana za hrvatsku državu”, rekao je Galijašević.