B. Krišto: Ne mogu Budimiru dati ured, zaklela sam se da ću štititi Ustav

Dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto potvrdila je Srni da neće predati dužnost novoizabranom predsjedniku FBiH Živku Budimiru, jer smatra da je sve urađeno mimo ustava i zakona. “Tko je to? Ja ne znam kome trebam predati vlast”, odgovorila je Krišto na pitanje hoće li Budimiru predati vlast. Dodala je da će vlast predati kada se za to steknu uvjeti.

Borjana Krišto je rekla da je uputila zahtjeve Ustavnom sudu, OHR-u, Središnjem izbornom povjerenstvu te federalnom premijeru i potpredsjednicima Vlade da se izjasne o jučerašnjim događajima u Parlamentu FBiH te dodala da sada slijede tužbe.

“Ja nemam pravo nekome dati ured. Zakletvom sam se obavezala da ću štititi zakon i Ustav. Samo ne znam kako je neko mogao donijeti odluku o imenovanju Vlade bez pečata”, istakla je Krišto. Napomenula je da ima odgovornost i da će ustrajati u poštivanju Ustava i zakona, što se odnosi i na primoredaju vlast. Po njenim riječima, svi ministri iz oba HDZ-a ponašat će se u skladu sa Ustavom i zakonom i stat će u njihovu odbranu.

Živko Budimir izabran je na jučerašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta FBiH, kojoj nisu prisustvovali delegati HDZ-a i HDZ-a 1990. Neposredno prije toga Dom je konstituisan u krnjem sastavu, jer delegati iz tri kantona još nisu izabrani.