Ban Ki-moon u Sarajevu: U regiji koja brzo napreduje nitko sebi ne smije priuštiti da zaostaje

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon boravi u dvodnevnom posjetu BiH. U Sarajevu je razgovarao sa najvišim dužnosnicima, a u četvrtak će posjetiti Srebrenicu, odnosno memorijalni kompleks u Potočarima.

Nakon sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, Željkom Košićem i Nebojšom Radmanovićem, Ban Ki-moon je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Sarajevu u vrijeme kada BiH obilježava 20 godina članstva u UN-u.

“Ovaj trenutak je od ključne važnosti jer regija ide ka Europskoj uniji. Zato treba ojačati vladavinu prava i ostale segmente društva. U regiji koja brzo napreduje nitko sebi ne smije priuštiti da zaostaje na putu ka euroatlanskim integracijama, a za to je potrebno jedinstvo”, kazao je Ban Ki-moon.

Ocijenio je da BiH napravila značajne korake jer nakon rata ponovo izgrađuje multietničko društvo.

“Demokratske promjene su teške i izazovne, ali BiH otvara novo važno poglavlje i zato je potrebno zadržati usmjerenja ka zajedničkoj budućnosti, jer zajednički prioreti su euro-atlantske integracije i ekonomski razvoj”, istakao je glavni tajnik UN-a.

Poručio je da zemlje u regiji dijele jezički, kulturni i povijesni prostor i da zato moraju djelovati zajednički. Obraćanje novinarima, Ban Ki-moon je zaključio izjavom da BiH može računati na UN kao partnera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je Ban Ki-moon stigao u pravi čas jer se regija transformira iz objekta pomoći u subjekat koji pruža pomoć u okviru mirovnih misija UN-a.

“Ban Ki-moon sa svojom energijom koja se odnosi na sprječavanje terorizma, sukoba i sprječavanje ponavljanja genocida, zajedno s fokusom na podršku mladima i ugroženim kategorijama je dobrodošao u našu zemlju”, kazao je Izetbegović.

Zahvalio je Ujedinjenim narodima na pomoći koju je svjetska organizacija pružila Bosni i Hercegovini, rekavši da bi bez te pomoći agonija BiH trajala znatno duže.

“Ali, u toj pomoći su se dogodile i greške koje su kulminirale genocidom u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Te greške su priznate i u izvještaju UN-a iz 1999. Te greške govore o nepravednom embargu na uvoz oružja i izjednačavanju svih strana u ratu, kao i o lošoj procjeni pokolja koji se događao pred očima međunarodne zajednice”, poručio je Izetbegović.

Ban Ki-moon je najavio da će sutra posjetiti Memorijalni centar u Srebrenici kako bi odao počast žrtvama genocida.

Izetbegović je rekao da će se pridružiti prvom čovjeku UN-a u posjeti Memorijalnom centru kako bi zajedno uputili poruku da „”žrtva tih ljudi nije uzladuna i da međunarodna zajednica u takvim slučajevima mora djelovati puno brže”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako je BiH mjesto susreta različitih kultura i tri svjetske religije, a da je Sarajevo europski Jeruzalem.

“Ovdje se odgovara na pitanje je li moguće ponovo opet uspostaviti multietničko društvo ili će pobijediti oni koji misle da mogu podijeliti ljude uspostavljanjem granica”, naglasio je Izetbegović.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, Ban Ki-moon se obratio zastupnicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH, nakon čega se u odvojenim sastancima susreo s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, šefom bh. diplomacije Zlatkom Lagumdžijom i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.