Bandić i jedanaestorica ostaju u pritvoru, Pripuz uz jamčevinu na slobodu

Sudac istrage Zdenko Posavec odredio je jednomjesečni pritvor za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i 10 njegovih suradnika. Pritvor je određen i Petru Pripuzu, ali mu je i prihvaćena jamčevina u iznosu od 7,75 milijuna kuna. Ipak i on ide u Remetinec dok se ona ne realizira.

bandic_uhicen

Dakle sva dvanaestorica idu noćas u Remetinec: Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Branko Mihaljević, Ivan Tolić, Ivan Markuš, Filip Čulo, Miljenko Benko, Vidoje Bulum, Miro Laco, Zdenko Antunović i Željko Horvat.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik iznenađen je i razočaran odlukom. Smatra da odluka nije utemeljena te da je riječ o politički montiranom procesu.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, kazao je da nikada nije sreo takav nerazmjer kaznenog djela i popratnih mjera. Ovo nisu teška kaznena djela, šteta nije utvrđena, predložena jamčevina nekoliko je puta veća od navodne štete, kazao je Miljević. Dodao je da su tijela kaznenog progona u ovom slučaju povrijedila i Ustav, jer nema korelacije između težine kaznenih djela i pritvora kao najstrože mjere.

Sa slobode će se braniti pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Uskok je za desetoricu tražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili dokaze, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo. Izuzetak su bili Branko Mihaljević i Zdenko Antunović čije je zatvaranje tužiteljstvo tražilo samo zbog utjecaja na svjedoke.