BANDIĆ SE OČITOVAO O STEČAJU KAMENSKOG: Evo što je poručio radnicama propale tvornice

Milan Bandić
Foto: Facebook/Milan Bandić

U vezi s današnjim ročištem na Trgovačkom sudu u Zagrebu u stečajnom postupku nad tvrtkom Kamensko d.d. oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić.

U priopćenju koje je, kako ističe, odaslao  “u svrhu točnog informiranja javnosti” Bandić ističe::

“Grad Zagreb i ja kao gradonačelnik uvijek smo bili podrška radnicima Kamenskog i tako će ostati i nadalje. Grad im je pomagao u najtežim trenutcima, kroz dodjelu tri poslovna prostora za njihovu udrugu, kupnju strojeva za njihov rad, a na raspolaganju je i za sve ono što se s razine Grada eventualno može učiniti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Naime, potraživanje koje se tijekom trajanja stečajnog postupka proteže kao prijeporno, nastalo je nakon otvaranja stečajnog postupka te se radi o potraživanju koje u naravi predstavlja troškove stečajne mase.

Navedeno potraživanje odnosi se na dug s naslova komunalne naknade, a koja naknada predstavlja javno davanje. Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupku za odgode plaćanja, obročnu otplatu te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (NN 52/13) izričito je predviđeno da nije moguće vršiti otpis javnih davanja.

Imajući u vidu sve navedeno, iako u potpunosti svjesni socijalne komponente i teškog položaja radnika Kamenskog, Grad Zagreb, nažalost, nema instrumente kojima bi pomogao radnicima i udovoljio njihovom zahtjevu za otpis potraživanja s naslova komunalne naknade te na taj način utjecao na povoljniji položaj radnika u stečajnom postupku.”

Radnice propale tvornice Kamensko nezadovoljne su jer će, prema onome što je danas zaključeno na Trgovačkom sudu, od 6,1 milijun kuna, koliko je ostalo nakon što su se isplatili banka i stečajni upravitelj, radnicama biti isplaćeno svega 15 posto njihovih potraživanja.

Sutkinja Trgovačkog suda je, kako je objavio HRT, na ročištu istaknula kako su propali pregovori s Gradom Zagrebom i državom da se odreknu svojih potraživanja u ime radnica.