Bandić snizio cijenu najma gradskih stanova

milan-bandicNajamnine u oko 3000 stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba od 1. siječnja niže su u prosjeku za 20 posto i to je dobra vijest s kojom želimo krenuti u ovu godinu, rekao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Najamnine će biti smanjene za 998 gradskih stanova, kojih je najviše u naselju Sopnica -Jelkovec, pa će tako za stan od 50 četvornih metara najamnina po novom iznositi 144 umjesto 180 eura mjesečno ili 2,88 eura ‘po kvadratu’.

Za stan od 80 četvornih metara najamnina će biti 204 eura mjesečno (51 euro manje), a za više od sto ‘kvadrata’ mjesečni najam je 240 eura ili 60 eura manji od dosadašnje najamnine.

“To je duplo niža cijena za iznajmiti stan nego bilo gdje u gradu. Želimo pomoći građanima da lakše otplaćuju svoje režije”, kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i izrazio nadu da će uspjeti i zadnji natječaj za iznajmljivanje stanova raspisan u studenome prošle godine za 450 stanova. U predhodnim natječajima već je iznajmljeno 548 stanova.

Pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose Jasminka Lukač podsjetila je da Grad Zagreb upravlja s ukupno 3021 poslovnim prostorom, a da se smanjenje najma 20 posto odnosi na 1994 poslovnih prostora koji se koriste za tzv. komercijalnu djelatnost. Mjesečno će zakupnina za poslovne prostore i garaže biti smanjena za 1,1 milijun kuna.

“Bit će to ‘vjetar u leđa’ ljudima koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, posredničkom i uredskom te proizvodno-prerađivačkom djelatnošću”, ustvrdio je Bandić.