Banditizam par exellance: Novi list tvrdi da je hrvatska policija prsluškivala Mladena Bajića i osam novinara

Prema pisanju Novoga lista, bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić je prošle godine, uoči parlamentarnih izbora, naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara.

Bajića i novinare policija je, navodi list, nadzirala izravnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata, a formalni razlog bio je curenje podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jutros nije želio komentirati napise Novog lista. M”oram biti iskren, rano je jutro… ako bude potrebe, komentirat će Ravnateljstvo policije… Ne znam što sve ondje piše”, izjavio je Ostojić.

Predsjednik Ivo Josipović je povodom napisa u Novom listu izjavio da treba utvrditi je li sve bilo zakonito i opravdano ili je bila riječ o zloupotrebi.

U Državnom odvjetništvu RH odlučili su da neće davati izjave niti priopćenje oko tog navodnog tajnog praćenja. Za reakciju na napise o tom slučaju uputili su na Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ravnateljstvo policije opovrgnulo je da je “na temelju zakonskih ovlasti bila izdavana bilo kakva vrsta naloga za poduzimanje policijskih radnji ili ovlasti prema Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ili njegovim suradnicima”. No o eventualnim nalozima u odnosu na novinare ne kaže se ništa u priopćenju.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od svih odgovornih institucija temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara u vrijeme predizborne kampanje u jesen 2011. i primjerno kažnjavanje svih krivaca ako se pokaže da su kršili zakon.

Saborski zastupnici iz vladajuće većine poručili su kako, pokažu li se istinitima medijski napisi da je bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić lani navodno naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara, to znači da Grbić nije radio sam, nego po nalogu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i današnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, da je policija, u vrijeme dok je on bio ministar unutarnjih poslova, na nalog Državnog odvjetništva istraživala curenje informacija o istragama i pri tome koristila zakonom dopuštene metode.

“Aktivnosti policije počele su na zahtjev Državnog odvjetništva jer su u curile informacije, čini mi se o Fimi-mediji, iskaz gospođe Pavošević i tome slično. Primjenom nekih mjera policija je došla do nekakvih rezultata i nalaza te o tome izvjestila Državno odvjetništvo. Ali, nije bilo mjera praćenja i prisluškivanja, mislim da su bili izlisti i nekakve analize”, rekao je Karamarko.

Dodao je da je policija “koristila zakonom utemeljene metode i instrumente da dođe do načina kako su curile informacije, dakle nije bio u pitanju atak na novinare, nedaj Bože, dapače novinari nisu niti smiju biti mete, ali slabe točke u sustavu to jesu”.

Saborski zastupnik Damir Kajin (IDS), član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je kako je Hrvatska već naučila da je HDZ represivni, obavještajni aparat koristio kako bi prisluškivao oporbu i novinare, a navodno praćenje glavnog državnog odvjetnika označio je kao “banditizam par exellance”.

“Budete uvjereni, nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjeg poslova, a vjerojatno i predsjednika vlade Sanadera. Budite uvjereni da se gospođu Kosor nije previše zarezivalo”, kazao je Kajin.