Beč ove godina dobiva plutajuće vrtove! Bit će to nova gradska atrakcija, ali i puno više do toga

Beč ove godina dobiva plutajuće vrtove
Foto: Carola lo landschaftsarchitektur

U austrijsku prijestolnicu već ove godine stiže dodatno pojačanje za borbu protiv visokih ljetnih temperatura.

Po uzoru na Pariz na brodskoj će prevodnici nekadašnje brane “Kaiserbad” u bečkom Dunavskom kanalu tako niknuti nova gradska zelena površina – plutajući vrtovi za opuštanje u središtu grada koji će biti otvoreni za sve Bečanke i Bečane.

Zahvaljujući toj hvalevrijednoj inicijativi Dunavski bi kanal trebao postati još važniji koridor svježeg zraka koji u vrućim ljetnim mjesecima pogoduje ugodnijoj klimi u gradu.

U okviru radova postavit će se velike ploče koje će promenadu uz Dunavski kanal povezati s dosad neiskorištenom prevodnicom “Kaiserbad”. S obzirom na to da u ovom predjelu kanala postoji mnoštvo betonskih površina, predviđeno je da se one u određenoj mjeri uklone te da se posebna pažnja posveti ozelenjavanju.

Stoga je u plutajućim vrtovima planirano postavljanje velikih posuda u kojima će biti posađene trajnice i trave te na pojedinim mjestima veliki grmovi i stabla. Uz to će među ovim zelenilom biti raznolikih mogućnosti za sjedenje i ležanje, i to ponešto za svaku dobnu skupinu.

Inicijatorica ovog projekta, članica bečkog poglavarstva za okoliš Ulli Sima, izrazila je zadovoljstvo time što će se ovaj projekt konačno realizirati: “Otvaramo prostore uz rijeku za sve, stvaramo atraktivne površine za besplatno korištenje i time doprinosimo visokoj kvaliteti života u našem gradu.”

Poznato je da se Grad Beč raznim korisnim mjerama poput ozelenjavanja fasada i parkova za rashlađivanje bori protiv posljedica klimatskih promjena. Uz to su proteklih godina u toj austrijskoj metropoli zaživjeli i brojni prostori za opuštanje direktno uz Dunav od kojih je najpoznatija pješčana plaža “CopaBeach”.

S obzirom na to da bi projekt bečkih plutajućih vrtova trebao biti dovršen do kraja ljeta, ovaj će grad uskoro postati bogatiji za još jednu osvježavajuću zelenu oazu.