Beograd od Haaškog suda službeno zatražio dokaze iz predmeta Gotovina i ostali

Beograd je od suda u Den Haagu i službeno zatražio dokaze iz predmeta Gotovina i ostali, priopćeno je u nedjelju iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine.

Tužiteljstvo je, kako se navodi u priopćenju, zatražilo od Haaškog tribunala materijale i dokaze o počinjenim ratnim zločinima, tjekom i nakon vojno-redarstvene akcije hrvatskih oružanih snaga Oluje, koji se nalaze u predmetu protiv Ante Gotovine i ostalih.

Osim zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u tom predmetu, srbijansko tužiteljstvo izvijestilo je glavnog haaškog tužitelja Sergea Bramertza da je od Tranzicijskog tima Haaškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na ratne zločine, počinjene tijekom i nakon akcije Oluje, posebno na onim lokacijama, za koje Tužiteljstvo za ratne zločine vodi predistražni postupak, navodi se u priopćenju.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević priopćio je ranije ovog tjedna da srbijansko tužilaštvo vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima tijkom i nakon Oluje na šest lokacija -Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvijestilo je u četvrtak da je od haškog tužiteljstva 21. studenoga zatražilo cijelu dokumentaciju iz postupka protiv trojice hrvatskih generala oslobođenih za zločine u oslobodilačkoj akciji Oluja, radi “daljnjeg postupanja” u slučajevima ratnih zločina.

Dokumentacija haškog tužiteljstva zatražena je “za potrebe daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja u predmetima zbog kaznenih djela ratnih zločina na kojima već postupaju nadležna županijska državna odvjetništva”, objavio je DORH na svojim internetskim stranicama.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je 16. studenoga oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.