Beogradski univerzitet pretekao Sveučilište u Zagrebu

Šangajska lista – akademsko rangiranje 500 najboljih sveučilišta u svijetu (ARWU) koje od 2003. provodi Centar za prestižna sveučilišta pri sveučilištu Jiao Tong u Šangaju i ove je godine potvrdila prevlast američkih sveučilišta, a na tom se popisu našlo i Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi u skupini od 401. i 500. mjesta, doznaje se u četvrtak s internetske stranice www.shanghairanking.com.

sveuciliste-zg

Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska sveučilišta, a kao prvi je rangiran Harvard pa Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago i Oxford.

Među prvih 20 čak je 17 američkih sveučilišta, a što se tiče kontinentalne Europe najbolje rangirano sveučilište je ETH Zuerich koje je na listi ARWU-a zauzelo 20. mjesto.

Francuska sveučilišta Pierre & Maria Curie i Paris-Sud zauzela su 37., odnosno 39. mjesto. Među 500 najuglednijih sveučilišta je 146 američkih, 37 britanskih i isto toliko njemačkih te 34 kineska sveučilišta, iako niti jedno u prvih 100.

Najbolja njemačka sveučilišta nisu zauzela visoka mjesta. TUM u Muenchenu je na 50. mjestu, Heidelberg na 54., Sveučilište u Muenchenu na 61., a slijede Freiburg na 100. mjestu te potom Bonn i Frankfurt.

Najbolje austrijsko sveučilište je Beč koje se nalazi u skupini od 151. do 200. mjesta. Dva najbolja talijanska sveučilišta su u Pisi i Rimu (La Sapienzia) koja se nalaze u skupini od 101. do 150. mjesta. Praško Karlovo sveučilište se smjestilo između 201. i 300. mjesta, a na popisu nema niti jednog slovačkog, bugarskog ili rumunjskog sveučilišta. Na popisu je primjerice tek jedno indijsko i dva ruska sveučilišta.

Najbolja sveučilišta u azijsko-pacifičkoj regiji su Tokio (21.) i sveučilište u Kyotu (26.) te Melbourne na 56. mjestu. Prvi puta među 100 najboljih ulazi nizozemsko Sveučilište Groningen, a ove godine na popis ulazi 11 novih sveučilišta, među kojima King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji, Coimbra u Portugalu i Katoličko sveučilište Korea u Južnoj Koreji.

Osim zagrebačkog, u istu skupinu od 401. do 500 mjesta je uvršteno i Sveučilište u Ljubljani, dok je Univerzitet u Beogradu popravio svoju poziciju i sada se nalazi u skupini sveučilišta od 301. do 400 mjesta.

U kriterije rangiranja spadaju znanstveni i istraživački radovi, utjecaj na znanost, citiranost radova, utjecaj sveučilišta u regiji. U cilju ‘transparentnosti’ u odabiru sveučilišnih studija, Europska unija je odlučila ove godine provesti vlastito rangiranje prvih 700 sveučilišta u svijetu pod nazivom U-Multirank prema širim kriterijima. Objava najboljih po tim kriterijima se očekuje u proljeće 2014. godine.