BiH od Hrvatske zatražila izručenje Ivana Bendera

Ministarstvo pravde BiH uputilo je Hrvatskoj zahtjev da se osam hrvatskih državljana, koji su u BiH pravomoćno osuđeni, pošalje na odsluženje kazni u hrvatske zatvore. To su osobe za koje vlasti u BiH smatraju da se nalaze na području Hrvatske, ali ih je činjenica da imaju državljanstvo do sada štitilo od izručenja.

Kaznena djela za koja su osuđeni variraju od gospodarskoga kriminala i pronevjera, pokušaja ubojstva te razbojstava i razbojničkih krađa, pa do izazivanja prometne nesreće. Među najzvučnija imena svakako spada bivši član Predsjedništva HDZ-a BiH te bivši direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Ivan Bender, koji je zbog malverzacija prilikom prodaje mostarskoga hotela “Ero” pravomoćno osuđen u Mostaru na četiri i pol godine zatvora.

Osim njega, BiH od Hrvatske traži da na izdržavanje zatvorskih kazni uputi Ivanu Šeremet, koja je u Livnu osuđena zbog pronevjera; Velimira Galira, u istome gradu osuđenog zbog pokušaja ubojstva; Matu Petrovića; Žarka Šantića, koji je osuđen zbog prijevare s kreditom u Mostaru, Murata Hrnjicu; Gojka Radlovića te Josipa Pejića, kojeg u Zenici traže zbog razbojstva i razbojničke krađe.

Ime najpoznatijega hrvatskog ‘pravosudnog imigranta’ iz BiH Ante Jelavića očekivano nije na popisu, budući da potpisani sporazum propisuje da osobe moraju biti pravomoćno osuđene te se ne može odnositi na osobe koje su osuđene u odsutnosti, a presuda protiv Jelavića još uvijek nije pravomoćna.

Svi ti pristigli zahtjevi proslijeđeni su na zagrebački županijski sud, čije bi izvanraspravno vijeće trebalo uskoro ocijeniti njihovu usklađenost s hrvatskim zakonima, nakon čega će presude vjerojatno biti predane na izvršenje.