BiH šesta na svijetu po broju debelih osoba

Bosna i Hercegovina našla se na šestom mjestu po broju pretilih ljudi, samo dva mjesta iza Sjedinjenih Američkih Država koje su i inače poznate po pretilim ljudima, pokazalo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, provedeno od od 2000. do 2009. godine .

Na prvom mjestu je Samoa, sa 93,5 posto populacije koja ima prekomjernu tjelesnu težinu. Uzrok tome leži u činjenici da su stanovnici tog pacifičkog otoka napustili tradicionalnu hranu i zamijenili je jeftinim prerađenama sa Zapada.

Na drugom mjestu su Kiribati, sa 81,5 posto, a na trećem Amerika, sa 66,7 posto građana koji su postali žrtve “sjedećeg stila” života te obrađene i brze hrane. Slijedi Njemačka, sa 66,5 posto, što se objašnjava konzumiranjem piva i masne hrane te neaktivnošću. Ispred Bosne i Hercegovine je i Egipat, sa 66 posto pretilih, uglavnom žena.

BiH je na šestom mjestu, sa 62,9 posto pretilih, a glavni uzročnici su, prema navodima WHO, pušenje, opijanje i konzumiranje nezdrave hrane.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde da će u sljedećih nekoliko godina broj pretilih neprestano rasti jer u posljednje vrijeme mnogi od nas odlaze na posao isključivo automobilom, umjesto stepenica koriste lift, a i nezdrava hrana jedan je od glavnih uzročnika pretilosti.