Biserko: Težnja Srbije za prevlašću nad susjedima glavna kočnica napretka regije

Na susretu parlamentaraca Europske unije i zapadnog Balkana, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko ustvrdila je da je težnja Srbije za prevlašću nad susjedima glavna kočnica za napredak zemalja regijena prema članstvu u Europskoj uniji.

Skupom je predsjedavao šefa Europskog parlamenta Ježija Buzeka. Osim Sonje Biserko, uvodna izlaganja podnijeli su predsednici mađarskog i hrvatskog parlamenta. Predstavnici skupštine Srbije iz “tehničkih razloga” su otkazali sudjelovanje na skupu, a predsjednik parlamenta Kosova Jakup Krasniqi sjedeo je iza table na kojoj je bilo jedino njegovo ime.

Sonja Biserko također je rekla da je “Bosna i Hercegovina suočena sa stalnim unutrašnjim krizama, poglavito zbog politike Beograda” te da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, kojim je potvrđena zakonitost kosovske neovisnosti, nije izmijenilo stav Srbije prema Kosovu.

Po njenom mišljenju, “jedna od najvećih prepreka za bitan napredak u regiji je stav Srbije prema susedima i posebno stalna želja Srbije da ima prevladavajući uutjecaj”. To, kako je to rekla, “narušava bržu demokratsku konsolidaciju njenih susjeda, razvoj istinske suradnje u regiji i njihov napredak u pristupanju Europskoj uniji i NATO-u”.

“Prevladavajuće mišljenje u Beogradu je da granice i dalje nisu konačne”, a tu je posebno na udaru Bosna i Hercegovina, “jer Beograd službeno ohrabruje i podupire ne samo postojeće stanje, već i secesionističku politiku vođstva entiteta bosanskih Srba”, izjavila je Biserko, koja smatra da Srbija “još nije razlučila da li je njena budućnost u Europskoj uniji ili takozvanom Istoku”.

Beograd, smatra Sonja Biserko, koristi popis stanovništva u susjedstvu za “novu strategiju za očuvanje odnosa takozvane srpske dijaspore s maticom”. “U tom kontekstu se Crna Gora smatra privremenim entitetom”, zaključila je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.