Biskup Komarica u Bosanskoj Dubici blagoslovio gradilište nove župne crkve

Na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, u petak 14. rujna na temeljima porušene župne crkve u Bosanskoj Dubici, biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, predslavio je Svetu misu s početkom u 11 sati, u koncelebraciji s župnikom vlč. Milanom Begićem, dekanom preč. Ilijom Arlovićem i još sedam svećenika.

Tijekom Svete mise biskup Komarica je blagoslovio gradilište nove župne crkve koje se nalazi na mjestu stare župne crkve porušenu u proteklom ratu u srpnju 1992. godine i položio kamen temeljac, koji je blagoslovio papa Ivan Pavao II. prilikom pastirskog pohoda Banjoj Luci, 22. lipnja 2003.

Na početku Misnog slavlja, pred nazočnih 50-ak osoba, većinom katoličke, ali i pravoslavne i islamske vjeroispovijesti, biskup Komarica je izrazio radost što je o 20-toj obljetnici rušenja crkve, napokon došlo vrijeme da se ona ponovno izgradi.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je govorio o značenju križa u životu vjernika i životu Crkve, a potom je kratko podsjetio na slavnu prošlost dubičkog kraja. “Župa Bosanska Dubica veoma je stara. Spominje se u popisu goričkoga arhiđakona Ivana iz 1334.g., kada je pripadala Zagrebačkoj biskupiji.

U Dubici su postojali samostani pavlina, ivanovaca, templara i dominikanaca. Budući da je to nekoć bio čisto katolički kraj, bilo je u Dubici i bližoj okolici prije turskog vremena osam župa. Istraživač dubičke prošlosti Hasim Šerić je napisao: ’Ni jedno mjesto u Bosni i Hercegovini nije imalo u Srednjem vijeku toliko katoličkih crkava i samostana kao današnja Bosanska Dubica i njezina okolica.?Dubička je župa propala nakon Bečkog rata (1683. – 1699.).”

Govoreći o novijoj povijesti župe Uzvišenja sv. Križa u Bosanskoj Dubici, biskup Komarica je istaknuo da ove godine ona slavi 130-tu obljetnicu svoga postojanja, jer je obnovljena odredbom nadbiskupa Josipa Stadlera, tadašnjeg apostolskog upravitelja Banjolučke biskupije, 1. listopada 1882.

Župna crkva je sagrađena 1925., a u srpnju 1992. g., posve je uništena, jedino je ostao križ sa zvonika, koji je nakon miniranja crkve spasio Drago Radaković, pravoslavac iz Dubice i čuva ga u svojoj kući dok crkva ponovno ne bude izgrađena.

Nakon Svete mise biskup Komarica i svećenici su se zadržali u kratkom druženju s vjernicima, a zakusku je pripremio vjernik Ivica Kordanović, u znak radosnog događaja ponovne izgradnje crkve.

Župa Bosanska Dubica trenutno broji oko 100 vjernika, a njom upravlja svećenik banjolučke biskupije vlč. Milan Begić, koji je istovremeno župnik i u Hrvatskoj Dubici u susjednoj Sisačkoj biskupiji, gdje je i nastanjen. [kta/tabb]