Bjeliš: Novi zakon dovodi u pitanje autonomiju Sveučilišta

aleksa-bjelisNacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je predložila Vlada dovodi u pitanje autonomiju Sveučilišta, izjavio je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Također, ugrozit će se položaj visokog obrazovanja te će destimulirati najbolje, a pogodovati onima manje uspješnim znanstvenicima, zaključci su to 15. redovite sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu.

“Sveučilište u Zagrebu još je prije mjesec dana zastupnicima Hrvatskog sabora uputilo pismo u kojem je istaknulo do kojih će sve nepovoljnih i štetnih posljedica dovesti donošenje promjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. No Senat Sveučilišta utvrdio je da predlagatelj ni nakon ponovno upućenih primjedbi nije uvažio ključne primjedbe stručnjaka akademske zajednice”, kazao je Bjeliš na konferenciji za novinare.

Posebno zabrinjavajućim smatra to što je prije predloženi i prihvaćeni sustav financiranja putem programskih ugovora sada nadomješten sustavom parcijalnih ugovora.

“Ono što se uvodi spada u kategoriju takozvanih parcijalnih fragmentiranih pilot- programskih ugovora između Ministarstva i pojedinih institucija u obrazovno-istraživačkom sustavu, što nikako nije u skladu s modernim europskim trendovima i praksom”, rekao je Bjeliš.

Jedan od glavnih elemenata novog prijedloga Zakona jest sustav promaknuća u znanstveno-nastavna zvanja, koji je također upitan, upozorio je rektor. “Naša je ocjena da će taj sustav favorizirati manje uspješne znanstvenike, dok će one uspješnije obeshrabriti za ostanak u zemlji”, upozorio je.

O financiranju znanstvene djelatnosti u trogodišnjem razdoblju 2013.-2015. govorila je prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu Melita Kovačević.

“Od pedeset milijuna kuna osiguranih nacionalnih sredstava, Sveučilište u Zagrebu za iduće razdoblje financiranja do travnja 2014. dobilo je 25,8 milijuna kuna sredstava, odnosno nešto više od 50 posto”, rekla je Kovačević.

“Sveučilište je sada prionulo na osmišljavanje kompetitivne raspodjele sredstava koja će odgovarati istraživačkim potrebama sustava, a odluka o raspodjeli bit će na razini Sveučilišta u dogovoru sa sastavnicama”, dodala je. Cijeli proces trebao bi biti završen do kraja rujna.

Što se tiče gradnje nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, Bjeliš je rekao da će utvrđeni rokovi biti probijeni, ali vjerojatno neće prekoračiti u novu godinu.

O sanacijskom postupku Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu rektor je rekao kako Sveučilištu praćenje sanacije nije dostupno te mu je također arbitrarnom odlukom sanacijskog upravitelja zapriječen nastavak daljnje obnove i planirano uvođenje novih sadržaja u prostor Savske 25.

“No zahvaljujući razumijevanju plesnog studija Tala osiguran je početak novog studijskog programa u ovoj studijskoj godini – Studija plesa i baleta, kojemu će tako biti osiguran privremeni prostor za rad”, naglasio je.

Na sjednici su održani i izbori za nove pridruženike za profesore emerituse, a odabrano je njih sedmero -Stanko Tonković (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Drago Katović (Tekstilno-tehnološki fakultet), Vlatko Čerić i Tanja Kesić (Ekonomski fakultet), Dorotea Maček (Filozofski fakultet) te Hildegard Auf Franić i Ivan Crnković (Arhitektonski fakultet). (HRT)