Brammertz: BiH i Srbija trebaju razmjenjivati dokaze o ratnim zločinima

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz u ponedjeljak je potaknuo vlasti BiH i Srbije da što prije potpišu protokol o razmjeni dokaza u slučajevima ratnih zločina ocjenivši kako je to od ključnog značenja za učinkovitiji nastavak procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela.

U izjavi koji je prenijela agencija FENA, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz je kazao kako očekuje da bi protokol kojim bi se regulirao način razmjene dokaza između Sarajeva i Beograda uskoro mogao i biti potpisan.

“Potpisivanje protokola između državnog odvjetnika BiH i tužitelja za ratne zločine Srbije kasni već godinu dana. Mi podupiremo ovu važnu inicijativu koja će ponuditi praktična rješenja za poboljšanje istražnih kapaciteta te jačanje suradnje između tužitelja”, kazao je Brammertz.

Predstavnici ministarstava pravosuđa BiH i Srbije pripremili su protokol o razmjeni dokaza između dvije zemlje u slučajevima ratnih zločina, a taj je dokument trebao biti i potpisan početkom prosinca, no uslijedila je odgoda. Pojašnjeno je kako dvije strane još usuglašavaju neke tehničke potankosti.

Ni BiH ni Srbija ne izručuju svoje državljane za koje se sumnja da su počinili ratne zločine, a pravosuđe te dvije države u prošlosti je nerijetko vodilo usporedne istrage što je otežavalo prikupljanje dokaza te podizanje optužnica.

Protokolom koji bi bio potpisan utvrdilo bi se tko i pod kojim okolnostima ima pravo prvenstva pri vođenju istrage, a počiniteljima ratnih zločina u pravilu bi se sudilo u državi u kojoj imaju stalno prebivalište.

Glavni tužitelj ICTY-a Brammertz je ocijenio kako suradnja među tužiteljima u regiji postaje sve značajnija kako se približava okončanje rada Haaškog tribunala. Kazao je kako je i osobno od Vijeća sigurnosti UN-a tražio potporu kako bi se riješile političke i pravne dvojbe i osigurao učinkovit nastavak procesuiranja slučajeva koje je ICTY prepustio pravosudnim sustavima država nastalih na području bivše Jugoslavije.