Brammertz hvali Srbiju, a kritizira Ivu Josipovića i Jadranku Kosor

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u srijedu je, u usmenom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, pohvalio Srbiju zbog izručenja posljednje dvojice optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, i zatražio da se provede ozbiljna istraga o njihovim jatacima u skrivanju. S njihovim je uhićenjem “uklonjena posljednja prepreka za dovršetak rada ICTY-a”, kazao je tužitelj.

Srbija je, po njegovim riječima, s uhićenjem Mladića i Hadžića postavila suradnju s Tužiteljstvom na “novi, pozitivniji put”.

“Želimo vidjeti rezultate u istrazi o tome kako su godinama izbjegavali uhićenje. Kada sam u studenom bio u Beogradu, vidio sam da se malo radi po tom pitanju, i želim bolje rezultate za sljedeći izvještaj”, rekao je Brammertz.

Brammertzov stav podržali su veleposlanici SAD-a, Velike Britanije i Francuske, istaknuvši da ostaje pitanje kako su se i uz čiju pomoć posljednja dvojica haških optuženika godinama skrivali.

Govoreći o suradnji Hrvatske s ICTY-jem, Brammertz je istaknuo da Hrvatska primjereno rješava smanjeni broj zahtjeva za pravnu pomoć iz njegova ureda, ali i izrazio zabrinutost zbog izjava hrvatskih dužnosnika kojima se dovodi u pitanje vrijednost i nepristranost haaških presuda, kao i zbog donošenja zakona o ništetnosti. Podsjetio je da je u zadnjem istupu pred Vijećem sigurnosti spomenuo zabrinutost Tužiteljstva zbog izjava visokih hrvatskih dužnosnika, u kojima se, kako je rekao, “dovodi u pitanje vrijednost rada ICTY-a”.

“Naša zabrinutost pojačana je u razdoblju na koje se odnosi izvješće. Državni dužnosnici na najvišoj razini u Hrvatskoj nastavili su glorificirati ilegalno ponašanje iz ratnog razdoblja i dovoditi u pitanje nepristranost presuda ICTY-a”, rekao je Brammertz.

Brammertz je, kako piše Večernji list, rekao da je iznenađen izjavama premijerke Jadranke Kosor u Kninu tijekom proslave godišnjice Oluje kad je pozdravila generale Gotovinu i Markača, ali ga je neugodnije iznenadila poruka predsjednika Josipovića koji je tijekom zasjedanja generalne skupštine UN-a u rujnu rekao da su u Haagu “krivi ljudi” te da u pravnom smislu taj sud nije pokazao zavidnu profesionalnu razinu.

Pogodilo ga je što kritika dolazi od stručnog pravnika i popularnog predsjednika jer je ta poruka odjeknula i u međunarodnoj zajednici, piše Večernji list.

Također se kritički osvrnuo i na zakon koji je učinio nevažećima optužnice za ratne zločine podignute u Srbiji protiv građana Hrvatske.

“Nedavno doneseni zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine koje je podigla Srbija protiv hrvatskih građana također pojačava tu zabrinutost”, dodao je Brammertz.