Branka Gabriela Valentić izabrana za ravnateljicu Hine

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) nakon četverosatnog javnog predstavljanja programa i razvoja agencije za ravnateljicu Hine izabralo je Branku Gabrielu Valentić, dosadašnju glasnogovornicu Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i dugogodišnju novinarku Vjesnika.

Tijekom predstavljanja programa Valentić je istaknula kako u idućem četverogodišnjem razdoblju namjerava od Hine stvoriti brz, vjerodostojan, odgovoran i financijski stabilan javni servis. Ključnim smatra vraćanje povjerenja korisnika u Hinu, ispunjavanje njezine zakonom propisane zadaće informiranja svih građana, javnosti i medija, vodeći se načelima neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja.

Smatra kako je Vjesnikovu dokumentaciju, koja je u sustavu Hine od 2006. godine, potrebno hitno otvoriti javnosti i nastaviti je digitalizirati. Također ističe da servis media monitoring, koji, kako navodi, Hini stvara gubitke, treba ili postati ozbiljan analitičko-informativni servis ili ga moraju ugasiti. Odluku o tome, ističe novoizabrana ravnateljica Hine, donijet će Vlada RH.

Izjavila je da će učiniti sve kako bi se osigurala dostupnost svih relevantnih informacija, proširit će ponudu Hinina sadržaja, povećati citiranost Hininih vijesti te će početi s tehnološkim osuvremenjivanjem agencije. Najavila je i preustroj redakcija i novu sistematizaciju radnih mjesta, što će, kako ističe, donijeti određene uštede. Uz to Valentić je kazala kako će uvesti nagrađivanje rada, zaustaviti linearno smanjivanje plaća te financijski konsolidirati agenciju.

Nova ravnateljica Hine otvorit će Vjesnikovu dokumentaciju javnosti i pokrenuti web videoservis.

Za ravnatelja Hine kandidirali su se i Fjodor Polojac, Marko Šarić, Nenad Bach, Almir Elezović, Marica Košta te Frenki Laušić, koji je naknadno odustao od kandidature.