Breivik osuđen na 21 godinu: Ubio 77, ranio 240 ljudi, a “ležat” će u zatvora s 5 zvjezdica!

Norveški sud u petak ujutro presudio je masovnom ubojici Andersu Behringu Breiviku (33) i osudio ga na maksimalnu 21 godinu zatvora, javljaju svjetski mediji. Petero sudaca ga tajnim anonimnim glasovanjem proglasilo uračunljivim. Sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen je naglasila kako od donesene kazne mora izdržati minimalno 10 godina.

Zločinac je priznao da je 22. srpnja 2011. godine na otoku Utoyi i Oslu ubio 77 ljudi, uglavnom mladih, te ranio njih još 240.

Tijekom suđenja naglašavao kako je potpuno svjestan svojeg postupka te da nije kriv jer je napadima pokušao spasiti Norvešku od islamizacije, piše BBC.
Kazna se može produžiti

Tužitelji su tijekom suđenja tražili da se Breivika proglasi neuračunljivim, što je on sam opisao ‘gorim od smrti’. Većina žrtava rekla je kako je samo zdrav čovjek mogao provesti tako složen napad. Ankete su pokazale da isto mišljenje ima čak 70 posto Norvežana koji smatraju da Breivik mora preuzeti odgovornost, piše Reuters.

Breivik će vjerojatno i dalje biti u zatvoru visoke sigurnosti koji ima posebno krilo koje služi kao mini-bolnica. Iako mu se prema norveškim zakonima može izreći maksimalna zatvorska kazna od 21 godine zatvora, ona se može produžavati dok god ga se smatra prijetnjom društvu.

Luksuzni zatvor: Za ubojicu 5 zvjezdica

Anders Behring Breivik (33) ubio je 77 ljudi, a sada dane provodi u najhumanijem zatvoru na svijetu.

Norveška je na uređenje zatvora Halden potrošila milijun dolara samo na murale, umjetničke fotografije i svjetlosne instalacije kako bi osuđenicima boravak bio što ugodniji. Ćelije imaju kupaonice s keramičkim pločicama i televizore ravnih ekrana. U glazbenom studiju s profesionalnom miksetom mogu snimati glazbu i svirati na instrumentima.