BRITANSKA DONACIJA: Hrvatska policiji dobila modernu opremu za borbu protiv ilegalnih migracija

Foto: MUP

Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač primio je donaciju Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH u obliku tehnološkog rješenja kao znak podrške u borbi protiv suzbijanja organiziranog kriminaliteta.

“U utorak, 9. srpnja 2024. u Ravnateljstvu policije, temeljem Ugovora o donaciji, održana je svečana primopredaja donacije specijalne opreme, s pripadajućim licencama i popratnom dokumentacijom. Ugovor o donaciji ranije su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, Simon Derek Thomas, koji je navedeno tehnološko rješenje danas i svečano predao načelniku Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – PNUSKOK Mariju Kovaču”, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Donirana profesionalna oprema značajna je za operativni rad policije na terenu, posebice prilikom provođenja kriminalističkih istraživanja vezanih uz suzbijanje krijumčarenja ljudima u policijskim upravama na vanjskoj granici.

Predajući donaciju veleposlanik Thomas naglasio je: „Suzbijanje organiziranog kriminala je ključni prioritet. Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska zajedno rade na sprječavanju aktivnosti kriminalnih krijumčarskih bandi i osiguravanju da oni koji profitiraju od krijumčarenja ljudi budu privedeni pravdi.“

Prihvaćajući donaciju načelnik Kovač se zahvalio te istaknuo kako je sigurnost u Republici Hrvatskoj prioritet posebice imajući na umu turizam kao značajnu granu hrvatskog gospodarstva, stoga i hrvatska policija nastoji dati svoj doprinos nacionalnoj i europskoj sigurnosti.

„Ovo tehnološko rješenje i alat je za nas značajan jer će biti u operativnoj uporabi svaki dan, a njegovi rezultati će biti vidljivi i opipljivi u vrlo kratkom vremenu. Prikupljeni kriminalističko-obavještajni podaci razmjenjivat će se putem platformi EUROPOL-a i moći će ih koristiti agencije za provedbu zakona te policijski partneri unutar i izvan Europe“, istaknuo je načelnik Kovač.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Dejan Dretar naglasio je postojeću odličnu suradnju s National Crime Agency u sklopu operativne radne skupine ZeBRa čiji je cilj provoditi složena kriminalistička istraživanja nad organizatorima zločinačkih udruženja.

„Iako tijekom 2024. godine bilježimo smanjenje broj nezakonitih prelazaka državne granice bilježimo 60 posto više uhićenih krijumčara ljudima (njih više od 940 do sada), a što jasno govori o posvećenosti hrvatske policije u sprječavanju nezakonitih migracija i otkrivanju pratećeg kriminaliteta“, zaključio je voditelj Dretar.

Današnji susret i uručenje donacije znak je vrlo dobre suradnje kriminalističkih policija Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koja se odvija kroz razmjenu informacija putem nacionalnih ureda INTERPOL-a, EUROPOL-a te SIRENE ureda, potom putem policijskih časnika za vezu Velike Britanije ali i kroz provedbu zajedničkih operativnih akcija te druge projekte i edukacije.