BRITANSKI INDEPENDENT TVRDI: Oružje “Bratstva” iz Novog Travnika završilo u rukama ISIL-a?

BRITANSKI INDEPENDENT TVRDI: Oružje “Bratstva” iz Novog Travnika završilo u rukama ISIL-a?

Oružje proizvedeno u bosanskoj tvornici BNT&TMiH, koje je prodano Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama džihadista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, piše britanski Independent.

Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardiranog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Halepu prošle godine pronašao oružane listove iz tvornice minobacača u BiH s potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u tvornici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića, prenosi RTRS.

Dokumenti su stigli s pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u siječnju 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku, koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

“To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm, to je NATO standard”, rekao je Krnjić.

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

“To je bio dio isporuke od 500 minobacača. Sjećam se dobro saudijske isporuke. Saudijci su došli u našu tvornicu u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine”, rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim certifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova tvornica dobila od svih kupaca, navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga naruče.