BRITANSKI VOJNI STRUČNJAK: Gladni su, nemaju goriva, gube sve bitke… Ukrajinci brišu pod s njima!

Foto: Screenshot Youtube

Ukrajina na bojnom polju ‘ponižava’ Rusiju, a što se tiče javnog mišljenja, ‘briše s njome pod’, kaže britanski vojni stručnjak za BBC, objavio je Jutarnji list.

Profesor Michael Clarke, bivši direktor istraživačkog centra Royal United Services Institute (RUSI), kaže: ‘Rusi su napravili gotovo svaku taktičku pogrešku koju su mogli napraviti.’

Govoreći u emisiji Today na BBC Radiju 4, objasnio je: ‘Ruske trupe izgledaju kao da su bile potpuno nepripremljene i kao da nisu razmišljale o tome kako bi mogla izgledati ovako velika akcija.’

‘Ukrajinci usporavaju rusko napredovanje na svim područjima, a sada čak izvode i prilično učinkovite protunapade. Rusi gube puno opreme i vojnika.’

Profesor Clarke kaže da Ukrajina ima ‘standardni NATO’ sustav zapovijedanja i kontrole bojišta, izgrađen nakon 2014. uz pomoć NATO zemalja.

Jutrošnji napad na postrojenje za održavanje aviona u Lavovu, pokazuje da je ‘jasno da Rusi idu na infrastrukturu koja ukrajinskim zrakoplovima omogućuje let, kaže.

Udar na grad na zapadu samo 70 km od poljske granice također je ‘pokušaj plašenja Zapad kako Ukrajincima više ne bi pomagao onoliko koliko je pomagao do sada’, kaže Clarke.

Ove riječi vojnog stručnjaka samo potvrđuju izvještaje britanskih i američkih obavještajaca koji su sinoć detaljno javljali o popriličnom rasulu u ruskoj vojsci.

– Nisu ovo očekivali, to je sigurno. Prošla su tri tjedna, a njihovo napredovanje je u potpunosti zaustavljeno. ‘Zamrznuti’ su na različitim frontovima, imaju problema s dostavom goriva i oružja, ne mogu nahraniti vojsku, a tu je još i vrlo snažan otpor Ukrajinaca – rekao je visokopozicionirani američki vojni dužnosnik.

– U posljednjim danima Rusi su ostvarili tek jedan uspjeh, osvojili su grad Izjum. Moral im pada, to je i više nego vidljivo.

Skoro sličnim riječima poslužio se još jedan neimenovani dužnosnik američkog ministarstva obrane.

– Imamo dojave o padu morala u nekim ruskim jedinicama. Razlozi su očiti. Nešto od toga je, vjerujemo, funkcija lošeg vodstva, nedostatka informacija koje vojnici dobivaju o svojoj misiji i ciljevima, i mislim da su razočarani zbog otpora Ukrajinaca’, kazao je za Reuters

Prema riječima tog dužnosnika, ruske snage razgovarale su o pitanjima opskrbe i resursa – što je znak da su zabrinuti zbog trajanja rata – ali još nisu dovele nove trupe ili resurse.

Također, prema podacima vojne obavještajne službe Velike Britanije, konflikt u Ukrajini je uglavnom zastao iako ruska vojska nastavlja neselektivno bombardira nelegitimne vojne ciljeve, dok je ukrajinski otpor i dalje dobro organiziran i odolijeva napadima.

U novom izvještaju koji je objavljen kasno sinoć, Ministarstvo također spominje ruske probleme s opskrbom vojnika na prvoj liniji, kažu da se bore čak i s osnovnim stvarima, poput hrane i goriva, piše Jutarnji list.