British Medical Journal: Studija o autizmu izazvanom cjepivom je – prijevara

Časopis British Medical Journal naziva studiju iz 1998. koja je povezala cjepiva za tri dječje bolesti s autizmom – prijevarom. Ta studija – čiji je autor bio dr. Andrew Wakefield – mnoge je roditelje u Britaniji i drugdje dovoljno zastrašila da odbiju svoju djecu cijepiti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

U članku u današnjem izdanju ovog uglednog medicinskog časopisa kaže se da su Wakefield i njegovi kolege promijenili i lažno prikazali medicinske podatke o pacijentima.

Wakefield je 1998. napisao da je od 12-ero normalne djece, koja su primila cjepivo za navedene tri dječje bolesti, osmero razvilo autizam. No, pregled medicinskih zapisa o tim pacijentima – koji je proveo British Medical Journal – pokazao je da je petero djece već ranije imalo zabilježene razvojne probleme, dok troje nikad nije imalo autizam.

Britanski medicinski časopis Lancet, koji je objavio studiju dr. Wakefielda, već ju je ranije povukao. No, milijuni roditelja i danas odbijaju cijepiti svoje bebe iz straha od povezanosti cjepiva s autizmom.

Nejasno je što je motiviralo Wakefielda da lažira svoje izvješće. Britanske vlasti su mu oduzele dozvolu za medicinsku praksu. On sad živi u Sjedinjenim Državama, uživajući i dalje podršku nekih roditelja autistične djece. [Glas Amerike]