Budiša: Hrvatska mora spriječiti agresiju sa svoga teritorija na BiH

“Hrvatska ima obvezu spriječiti agresiju sa svoga teritorija na susjednu međunarodno priznatu državu. Na to je bvezuju povelje UN-a i sporazumi o suradnji Hrvatske i BIH”, izjavio je predsjednik HSLS-a Dražen Budiša na tribini svoje stranke u Slatini, nakon koje je u tom gradu osnovan ogranak HSLS-a.

Budiša je kazao kako bi u slučaju potpune okupacije Bihaća bio stvoren kompaktan teritorij pod nadzorom bosanskih Srba što bi, prema njegovim riječima, dodatno otežalo cjelokupnu situaciju na tom području kao i reintegraciju okupiranih hrvatskih teritorija.

Govoreći o pregovorima Hrvatske i predstavnika pobunjenih hrvatskih Srba, Budiša je kazao kako “najnovije vijesti govore da bi tzv. ekonomski sporazum koji regulira neka ekonomska pitanja između Hrvatske i samozvanih srpskih vlasti u Hrvatskoj mogao biti potpisan za nekoliko dana”.

Rekavši kako njegova stranka drži da bi tijek pregovora trebao biti obrnut, tako da se najprije riješe politička, a tek onda sva druga pitanja, Budiša je ustvrdio da “svi dosadašnji planovi reintegracije hrvatskih okupiranih područja počivaju na uvjerenju da je srpska strana kooperativna. Činjenice, međutim govore kako je upravo to najslabija strana pregovaračkog procesa i zato Hrvatska mora voditi računa da još ništa nije gotovo. Svoju budućnost ne smijemo potpuno prepustiti međunarodnim čimbenicima nego se moramo prvenstveno oslanjate na i vlastite snage”, zaključio je predsjednik HSLS-a Draženi Budiša.

* Objavljeno u Novom listu od 28. studenoga 1994.