Caritas pokrenuo tradicionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti"

Hrvatski Caritas pokrenuo je ovogodišnju, 12. nacionalnu božićnu humanitarnu akciju “Za 1000 radosti” namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti, zaduženosti. Akciju “Za 1000 radosti” Hrvatski Caritas ove godine vodi pod nazivom “Sve je moguće!”.

caritas-1000-radosti

Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti: novčanom uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-14 (OIB 60100836848); donacijom proizvoda ili usluga; pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen); on-line uplatama na mrežnim stranicama Hrvatskog Caritasa; objavljivanjem informacija o akciji na mrežnoj stranici, intranetu, biltenu, novinama, elektroničkim medijima.

Akcija traje do 2. veljače 2015.

I ove godine na poseban se način u akciji “Za 1000 radosti” Hrvatski Caritas obraća djeci i mladima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim osnovnim i srednjim školama preporučilo je da se u akciju uključe i iskoriste ju u odgojno-obrazovnom procesu, prepoznajući kako u njoj djeca i mladi razvijaju vrijednosti solidarnosti, uzajamnosti, požrtvovnosti, nesebičnosti i socijalne osjetljivosti, te uče postajati nositeljima promjena u društvu – počinjući od svoje lokalne sredine.

U škole je ove godine poslano više od 550.000 narukvica u 10 različitih boja, koje uz naziv akcije “Sve je moguće!” nose prigodne poruke poput: dajem sve od sebe, ne bojim se budućnosti, stvaram slobodno, usudim se sanjati, hrabro se mijenjam, vjerujem u ljubav… Noseći ih, učenici i učenice podsjećaju i sebe i druge da ako vjeruju, sve postaje moguće. Dijelom novca koji prilozima za narukvice prikupe, učenici i njihovi nastavnici sami odgovaraju na prepoznate potrebe obitelji u vlastitoj školskoj ili lokalnoj sredini. Drugim dijelom, solidarno, putem Caritasove mreže pomažu siromašnim obiteljima diljem Hrvatske.

U akciju su se uz preporuku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport uključili i zagrebački dječji vrtići, a akcija je otvorena i za ostale zainteresirane vrtiće. Putem mreže nad/biskupijskih Caritasa 200.000 prigodnih narukvica za odrasle dostupno je i u župama/župnim Caritasima diljem Hrvatske.

Hrvatski Caritas poziva hrvatske tvrtke i građane, Vladu Republike Hrvatske, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju “Za 1000 radosti”. “Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme može roditi nova nada”, poručuju iz Hrvatskog Caritasa.

Sredstvima prikupljenima akcijom “Za 1000 radosti” Hrvatski Caritas je, putem mreže nad/biskupijskih i župnih Caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.