Čović: Dvoentitetska BiH nije održiva

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je za srbijanski tjednik “Nin“ od četvrtka kako dvoentitetska BiH nije održiva te kako je federalna jedinica s hrvatskom većinom jedno od rješenja za opstojnost BiH u kojoj će tri naroda biti ustavno jednakopravna.

Upozoravajući kako je riječ o krajnje ozbiljnom pitanju, Čović u razgovoru za beogradski tjednik navodi kako ovakva dvoentitetska BiH nije održiva ni upravljiva niti ima europsku perspektivu.

“Pravi razlog za postojanje federalne jedinice Hrvata u BiH je upravo opasnost od urušavanja BiH i rušenje temelja njenzina funkcioniranja i sadržaja. Ne zaboravimo, duh BiH čini konstitutivnost i suverenost Hrvata, Srba i Bošnjaka–muslimana na čitavom prostoru BiH. Hrvatskom federalnom jedinicom štiti se pozicija najmalobrojnijeg naroda od potpunog nestajanja“, ističe Čović.

BiH, po njegim riječima, mora promjeniti svoj ustav jer je ovako organizirana ona neracionalna, neupravljiva i gospodarski neodrživa, dok se, s druge strane, sva tri naroda trebaju osloboditi straha od ugroženosti i okrenuti budućnosti.

Ne smije se, kako kaže, skrivati da BiH prijeti opasnost ne pronađe li se ustavno rješenje svih naroda i građana.

“Hrvati BiH više od svih drugih žele europsku BiH, moderno i racionalno organiziranu, u kojoj će Hrvati, Srbi i Bošnjaci crpiti svoja prava iz ustava koji će im to omogućiti na potpuno istim načelima“, naglašava Čović.

Upitan kako tumači snažnu potporu Milorada Dodika njegovu zahtjevu, Čović kaže kako s Dodikom ima usuglašeno stajalište o većini pitanja kad je riječ o održivosti BiH, te ističe kako je Dodik svjestan da ustavna jednakopravnost Hrvata jednako štiti i srbijanski narod, prenosi Hina.

Čović se sastao s čelnicima HSS-a, HSP-a Herceg Bosne i HKDU-a

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović razgovarao je u Mostaru s predsjednicom HSS-a Ljiljanom Lovrić, predsjednicom HSP-a Herceg Bosne Vesnom Pinjuh i predsjednikom HKDU-a Ivanom Musom.

Riječ je o stranakama koje imaju potpisan sporazum o strateškoj suradnji s HDZ BiH, a HDZ BiH priopćava da je na sastanku je bilo riječi o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i općoj poziciji Hrvata u BiH u kontekstu nedavno održanih općih izbora.

Sugovornici su se složili da se dodatno ojača suradnja hrvatskih stranaka u procesu implementacije izbornih rezultata, kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama te su pozvali na promjenu Ustava kojom će se osigurati istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Također, ukazana je potreba žurne izmjene Izbornog zakona u BiH.

Na sastanku je podržan je i dogovor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića o zajedničkom nastupu oko svih ključnih pitanja za hrvatski narod u BiH. Stranke će se zalagati za ustavnu reformu na načelima Kreševske deklaracije što podrazumijeva ustavnu jednakopravnost hrvatskoga naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u teritorijalnom i institucionalnom smislu.