Čović: Hrvatima je poslana poruka da je Federacija bošnjački entitet

Hrvatima je na sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta jasno poručeno da je Federacija BiH bošnjački entitet, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za “Glas Srpske”, komentirajući činjenicu da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije podržan jedino kandidat HDZ-a BiH Marinko Čavara.

Na jučer održanoj sjednici, za predsjedavajućeg Zastupničkog doma izabran je Denis Zvizdić (SDA), a za dopredsjednike Stanko Primorac (HSP BiH) i Svetozar Pudarić (SDP).

Čović je ocijenio da je to samo nastavak nastojanja SDP-a i SDA da postavljaju Hrvate na pozicijama. “To je krajnje loš potez i njime su urađene dvije loše stvari – prekršen je Ustav FBiH i formalno imenovan treći Bošnjak na šest ključnih funkcija u FBiH. Druga stvar je da smo opet bošnjačkim glasovima, kako su to uradili i u vrijeme izbora i kada se birao Dom naroda, izabrali jednog od zamjenika iz reda Hrvata”, smatra Čović.

HDZ BiH će u iduća četiri dana razgovarati sa drugim strankama radi što skorijeg uspostavljanja vlasti, najavio je Čović. Komentirajući intervenciju State Departmenta i otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednik HDZBIH kaže kako je ta poruka vrlo jasna i da lideri stranaka trebaju “sjesti i naći dogovor, jer je evidentno da od nelegitimne i neustavne strukture vlasti niko neće imati koristi”.

“Kompromis mora uvažiti legitimnu volju srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda”, istakao je Čović. Komentirajući tvrdnje kako su SDA i SDP dobile zeleno svjetlo od međunarodne zajednice da formiraju vlast bez dva HDZ-a, Čović je rekao da ni jedan predstavnik međunarodne zajednice sa kojim je do sada razgovarao to nije nazvao razumnim.

“Ako pročitate dokument koji je došao iz Washingtona, već u prvom redu veoma precizno govori o širokoj koaliciji koja se treba napraviti kako bi se dobila ona dvotrećinska većina u državnom Parlamentu. Oni nisu definirali stranke, ali to su u osnovi legitimni predstavnici sva tri naroda, koji su već manje-više prepoznati”, rekao je Čović te dodao: “Kada je hrvatski narod u pitanju to su dva HDZ-a, kada je srpski narod u pitanju to su dvije stranke koje su se dogovorile SNSD i SDS i sve druge stranke koje ih prate, a Bošnjaci neka se dogovore koje su to njihove stranke.”

Philip J. Crowley, pomoćnik američke državne tajnice, u utorak je posebnom izjavom pozvao “stranke koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što če izabrati te izaslanike, jer ove županije krše Ustav Federacije BiH”, kao i “stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odgode ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ne verificira izaslanike iz svih županija”. [HRijec]