Čović i Dodik: Mi nismo ti koji traže odgađanje lokalnih izbora

Izaslanstva SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođena Miloradom Dodikom i Draganom Čovićer, na današnjem sastanku u Mostaru usuglasila su se da potpuno rješavanje pitanja provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” omogućava kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU, izjavio je Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Mostaru ponovio da je Republika Srpska privržena tome da se neposredno bira član Predsjedništva BiH na prostoru RS i da se iz Ustava briše riječ Srbin, a umjesto toga da piše “jedan”, čime bi bilo omogućeno kandidiranje svima koji to žele.

“Što se tiče Federacije BiH, smatramo da ključ treba tražiti u stvaranju dvije izborne jedinice, koje će omogućiti da se izaberu dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije, i da to bude autentična politička volja ljudi koji glasuju u te dvije izborne jedinice”, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a smatra da bi se na taj način trajno stabilizirali odnosi i poslala poruka koja znači da narodi na tim prostorima biraju svoje autentične predstavnike, te da u budućnosti to neće raditi nitko umjesto njih. “Pozivam bošnjačku političku elitu da o tome dobro promisli, jer bi to bio stabilizirajući faktor za BiH”, istakao je Dodik.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da današnji sastanak predstavlja nastavak suradnje dviju stranaka, koji je omogućio da se definiraju pitanja na kojima treba raditi u predstojećem razdoblju. “Dogovoreno je da se nastavi suradnja oko ključnih pitanja koja smo dogovorili na proteklom sastanku ‘šestorke’ u Banjaluci. Jedno od ključnih pitanja, za koje je ostao dojam u javnosti da je nezavršeno, jest provođenje odluke u slučaju ‘Sejdić i Finci`”, rekao je Čović.

Izrazio je nadu da će se kroz bilateralne sastanke doći u poziciju da se do kraja travnja može održati naredni sastanak ‘šestorke’ u Mostaru i definitivno završi pitanje provođenja odluke “Sejdić i Finci”, kao što je ranije okončano pitanje vojne i državne imovine, odnosno proračuna.

Na pitanje da li se zalažu za odgađanje lokalnih izbora, Dodik i Čović su rekli da oni nisu ti koji su pokrenuli takvu inicijativu, te dodali da su obje stranke suglasne da u listopadu budu održani i opći izbori.

Čović je napomenuo da su dogovoreni elementi suradnje SNSD-a i HDZ-a BiH za naredne lokalne izbore i, kako je rekao, vrlo važno pitanje za grad Mostar, a to je zajedničko financiranje Građanske škole u okviru Srpske pravoslavne crkve.