Crna Gora Hrvatskoj izručila Srbina optuženog za ratni zločin

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas da je Crna Gora Hrvatskoj izručila Srbina iz Hrvatske Kostajnice Marina Krivošića, protiv kojega je Županijski sud u Sisku 2006. pokrenuo istragu zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Marin Krivošić je uhićen na graničnom prijelazu između Trenjina i Herceg Novog, kada je sa srpskim dokumentima iz BiH ulazio u Crnu Goru.

“Ministarstvo pravosuđa danas je zaprimilo službenu potvrdu da je Krivošić izručen Hrvatskoj”, kazala je glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić, dodajući da je on sada u nadležnosti sisačkog suda.

Prema pisanju srpskih medija Krivošić je osumnjičen da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi 1991. u selu Baćin na obali Une, s još nekolicinom pripadnika svoje postrojbe, vatrenim oružjem ubio najmanje 56 civila.

Protiv njega i još 14 bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi sisački Županijski sud je sredinom prosinca 2006. pokrenuo istragu zbog ratnog zločina nad 56 hrvatskih civila iz Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina. Civili, uglavnom starci, ubijeni su hicima iz automatskog vatrenog oružja na Skelištu kod Baćina u listopadu 1991., a njihovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1997.

Masovna grobnica u Baćinu je nakon Ovčare druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj. Krivošić je treći Srbin iz Hrvatske koji je uhićen u Crnoj Gori na osnovu međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska.