Crnoj Gori stižu na naplatu računi iz prošlosti

Vlada Crne Gore prije desetak dana izvansudskom nagodbom isplatila je 30 tisuća eura jednoj ženi iz Dubrovnika za brod koji su pripadnici srpsko-crnogorske vojske 1991. godine oteli s veza u Cavtatu. Baveći se tom temom, radiopostaja Deutsche Welle prenosi izjavu zastupnika u crnogorskom parlamentu Koča Pavlović koji je rekao da i taj slučaj “pokazuje kako Podgorica ima loš pristup neriješenom pitanju isplate ratne odštete Hrvatskoj”.

Na taj način, priča Pavlović, crnogorska vlast zapravo nastoji izbjeći pokretanje pitanja vlastite odgovornosti za rat i stradanja na jugu Hrvatske početkom 90-tih godina.

”Zapravo se nastoji platiti izbjegavanje suočavanja s prošlošću i izbjegavanje individualiziranja političke odgovornosti crnogorske političke elite, koja je i tada bila politička elita ove države i ovog naroda, a koja je ovu državu i ovaj narod povela u jedan potpuno nepotreban rat. Zato ovo više izgleda kao ’potplaćivanje hrvatske države’ kako bi ona zaboravila, odnosno kako ne bi iznova poticala tvrdnju da je politička elita odgovorna za ono što je ona tada učinila“, dodao je Pavlović.

Vanjskopolitički analitičar Dritan Abazović za Deutsche Welle je rekao kako su dosadašnji slučajevi isplaćivanja ratne odštete Hrvatskoj bili tek izvansudske nagodbe. ”Sada je moguće da se dođe i u situaciju da se spor pokrene pred Međunarodnim sudom pravde, što bi nesumnjivo bilo loše za Crnu Goru. To bi za Crnu Goru bio šok, jer bi u tom slučaju ratna odšteta bila mnogo veća nego što je Crna Gora uopće planirala Hrvatskoj dobrovoljno isplatiti.“ Izravna šteta, koja je učinjena na području Dubrovnika iznosila je 643 milijuna njemačkih maraka.

Desetak milijuna eura iznosi vrijednost opreme za noćno slijetanje, koja je ukradena sa zračne luke Ćilipi, nakon čega je instalirana na zračnoj luci Tivat. Stoga u hrvatskom veleposlanstvu u Podgorici govore o mogućnosti da Crna Gora isplati ratnu odštetu Hrvatskoj, tako što bi Hrvatskoj dijelom ustupila dionice u nekim državnim poduzećima.

Dosad je Crna Gora Hrvatskoj isplatila tek 375 tisuća eura za stočni fond opljačkan u Konavlima, te 30 tisuća eura za jedan brodić ukraden 1991. godine u Cavtatu. Vraćeno je i 19 slika poznatih hrvatskih umjetnika, koje su prije rata posuđene jednoj podgoričkoj galeriji.

Na nedavnom sastanku s hrvatskim braniteljima koji su bili zatočeni u logoru Morinj, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako je početkom srpnja razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i o odšteti za logoraše i njihove obitelji. Podgorički neovisni tjednik Monitor piše kako su vlastima u Crnoj Gori očito na srcu izvansudske nagodbe.

”Taktika je jednostavna – protivnik se iscrpljuje beskrajnim sudskim procesima, onda mu se ponudi dogovor o isplati znatno manjeg iznosa novca nego prvotno traženo, a na kraju sve poprimi izgled velikodušnosti. Naravno, isplaćuje se iz državnog proračuna. A ono što je najvažnije – nigdje ne piše tko je kriv”, stoji u tjedniku Monitor.

Izvor: Deutsche Welle