CRO Demoskop: Pada potpora javnosti vladi Zorana Milanovića

Hrvatskoj vladi ponovo je pala potpora javnosti, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja agencije CRO Demoskop. Vlada zorana Milanovića, naime, početkom svibnja uživa potporu 46,4 posto hrvatskih građana, što je za 11,8 posto slabije od one prije mjesec dana, odnosno 22,9 posto slabije nego na potporu početkom veljače (početkom travnja bila je 58,3 posto, a početkom godine visokih 69,3 posto).

S druge strane, Vladinu politiku ne podupire 33,9 posto građana (prema 25,9 posto početkom travnja, odnosno 17,4 posto početkom godine).

Od pet glavnih područja Vladine politike u mjesec dana od posljednjeg mjerenja svih je pet doživjelo pad potpore: gospodarska politika (-6,2 posto), vanjska politika (-7,4 posto), javne financije (-9,2 posto), socijalna politika (-10,1 posto), borba protiv korupcije (-3,4 posto).

Snižavanje potpore politici Vlade očito je i iz školske ocjene koja je nastavila kliziti i treći mjesec zaredom. Naime, u prvom je mjerenju iz veljače Vlada za svoj rad od hrvatskih građana ocijenjena čvrstom trojkom (3,1), da bi nakon toga ocjena počela kliziti, najprije na 2,94 u ožujku, 2,69 u travnju i 2,54 u svibnju.

Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3.70, što je za 0.04 posto slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom travnja.

Hrvatski je sabor za svoj rad ocijenjen najslabijom ocjenom od početka mjerenja, 2.51 (prema 2.61 iz travnja, 2.84 iz ožujka i 2.82 iz veljače).

Rezultati o potpori Vladinoj politici nimalo ne iznenađuju ako se imaju na umu svi nepopularni potezi u posljednja dva mjeseca. Rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su optimizam i očekivanja od promjene vlasti splasnuli, a nastupilo je razdoblje kritičnijeg odnosa prema politici Zorana Milanovića.