Čuvajte uplatnice, država puni proračun tako što iste kazne ponovo naplaćuje!

Rupe u proračunu aktualnu su vlast učinile nervoznom pa je ovih dana krenula u naplatu gdje god može, ne pitajući u kakvoj su situaciji ljudi kojima bez opomene skidaju novac s računa.

novac_kune
Kako pokazuju primjeri dvaju ovršenika, u državnom financijskom sustavu vlada veliki kaos, piše Glas Slavonije.

“Kaznu sam dobila 2010. godine za prolazak automobilom kroz narančasto svjetlo u Vinkovačkoj ulici. Iznosila je 2.000 kuna, uz 150 kuna troškova, te sam trebala ostati bez vozačke dozvole na dva mjeseca. Žalila sam se Visokom prekršajnom sudu, s obzirom na to da sam bila samohrana majka s dvoje djece. Rekla sam da mi je vozačka dozvola prijeko potrebna, jer vozim djecu u vrtić i školu te idem na posao. Sud me je odbio i sve sam morala platiti, što sam i učinila 4. veljače 2011. Platila sam uplatnicom u Slatinskoj banci, a odrezak na kojemu piše ‘Primjerak uplatnice dostaviti Prekršajnom sudu u Osijeku’ tamo i faksirala” – ispričala je za Glas Slavonije 33-godišnja Osječanka.

Novac vraćaju za tri mjeseca

“U ponedjeljak, znači, nakon više od tri godine, došla sam u banku, gdje su mi rekli da mi je s računa ovrhom preko Fine skinut iznos od 2.000 kuna, 150 kuna sudskih troškova i 80 kuna za prisilnu naplatu. Otišla sam u Finu, ali su mi tamo rekli da oni nemaju ništa s tim i da moram ići na Prekršajni sud. Morala sam opet izići s posla i otići tamo. Rekli su mi da je sutkinja izdala nalog za ovrhu jer nije bilo uplate. Dala sam im spomenute uplatnice, na koje su oni onda udarili žig i rekli da sam trebala doći da mi lupe žig”, ispričala je ljutita Osječanka.

Kaže da im je na to rekla: Mojih 2.150 kuna stoje kod vas na računu tri godine, a vi meni sjedate na račun!? “Rekli su mi neka pošaljem zamolbu u Ministarstvo financija pa će mi to oni u roku od dva-tri mjeseca vratiti. Naravno, rekla sam im: Ne može. Novac je stajao kod vas tri godine, a vi ste mi sjeli na račun i uzeli ga ponovno. Ne zanima me čija je pogreška, nađite i vratite moj novac. A još su mi rekli da mi 80 kuna prisilne naplate ne mogu vratiti oni, nego Fina, jer je Fina provela ovrhu!? Ali ovrhu je Fina provela po njihovom nalogu, a do nje nije ni trebalo doći da je netko gledao ono što mu je posao. Neka mi izvole vratiti svih 2.230 kuna, dapače, trebali mi dati i kamate”, rekla je, dodavši kako je upozorila i kolege s posla da pregledaju, ako su nekad imali kaznu, jesu li dostavili potvrde na sud. “Jer nema opomene ni upozorenja, samo blokada i gotovo”, kaže.

Pisala Liniću

Da sve bude zanimljivije, s vrlo sličnom pričom jučer se Glasu Slavonije obratio i sugrađanin Robert O., ali s nešto svježijim (rujan 2011.) i blažim prekršajem (prebrza vožnja) te manjom kaznom – 500 kuna.

Osječanka pak kaže da je u srijedu bila na Prekršajnom sudu te predala sve papire i zamolbu, pa je sutkinja izdala nalog-zahtjev Ministarstvu financija – Upravi za izvršenje državnog proračuna, gdje je potvrđeno da je doista dvaput plaćeno te da joj treba vratiti novac.

“Bila sam toliko bijesna da sam ministru Liniću poslala e-mail i ujutro mi se javila djelatnica iz Ministarstva financija, do koje je e-mail došao. Zamolila je da pošaljem sve papire, uplatnice i sve što imam s Prekršajnog suda te rekla da će mi vratiti novac čim sve to zaprime. Mislila sam da je, kada uplatim na žiro-račun proračuna, to – to, završena stvar. Evo vam vaš novac i doviđenja, ali sada sam shvatila da nije tako. Oni kažu da nisu povezani, ne znam tko je tamo lud”, završava.

Ista sutkinja napisala da je već platio pa potpisla ovrhu

Robertu O. sutkinja Prekršajnog suda u Valpovu izrekla je kaznu od 500 kuna, a u tekstu presude ističe: “Kako je iz priloženih potvrda Zagrebačke banke vidljivo da je okrivljeni dana 30.09.2013. godine platio novčanu kaznu u iznosu od 500 kuna i trošak postupka u iznosu od 100 kuna, ne preostaje za platiti ništa.”

Ista sutkinja u veljači ove godine potpisala je nalog Fini radi provedbe ovrhe nad njegovim novčanim sredstvima do naplate svih tražbina iz naloga. Da čovjek ne povjeruje! Kaže da su mu u telefonskom razgovoru iz suda rekli da su u predmetu sada našli da je to plaćeno, ispričali se i priznali pogrešku, ali do utorka ne mogu ništa, dok ne dobiju službeno izlistanje Fine.

Poslat će im kopiju tekućeg računa da bi mu vratili 80 kuna koje su mu skinuli kao naknadu za prisilnu naplatu. Na preostalih 600 kuna malo će pričekati jer je sve poslano u Ministarstvo financija.