Damir Ljubić: Najveći interes za povratak u Derventu, Modriču, Bosanski Brod i srednju Bosnu

damir-ljubicIz Hrvatske, Srbije i Crne Gore u BiH se u ovom trenutku želi vratiti najmanje 3000 bh. državljana izbjeglih u te zemlje tijekom rata, potvrdio je za današnji Dnevni avaz ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Upravo se, naglašava, toliko ljudi javilo na javni poziv koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo u okviru Regionalnog stambenog programa, koji je otvoren do 07. svibnja ove godine.

“Najviše je zainteresiranih za povratak u Derventu, Modriču, Bosanski Brod, te u srednju Bosnu. Imamo osigurano negdje oko četrdesetak milijuna KM. Odobren nam je kredit Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 40 milijuna eura”, kaže Ljubić.

Ono što očekuje od Regionalnog stambenog programa je nekih otprilike 80 milijuna eura. Ukoliko bi se implementirao zakon o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima, koji je u parlamentarnoj proceduri, istaknuo je da bi proces povratka mogao biti okončan za tri do četiri godine.

Za obnovu stambenih objekata i komunalne infrastrukture u BiH potrebno je još 1,3 milijarde KM. Trenutno je, kaže Ljubić, u kolektivnim centrima smješteno 2900 obitelji koje ukupno broje oko 7500 članova.

“Onog momenta kada kreditna sredstva u iznosu od 40 milijuna eura, koja su namijenjena za zatvaranje kolektivnih centara u BiH, budu operativna, počet će se zatvaranje tih centara”, poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.