Damir Polančec osuđen na 15 mjeseci zatvora

Bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec nepravomoćno je u petak proglašen krivim te osuđen na kaznu od 15 mjeseci zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću, koji je istom presudom nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, isplatio pola miljuna kuna za bezvrijednu studiju o konvalidaciji radničkih i mirovinskih prava stečenih u istočnoj Slavoniji za vrijeme UN-ova protektorata.

Miletić i Polančec državi moraju vratiti novac za koji je oštećen državni proračun. Odlučilo je tako u petak vijeće Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, ustvrdivši da je Polančec zlorabio položaj potpredsjednika Vlade kako bi Miletiću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi.

Polančec je šutke odslušao presudu, no kada ga je sudac pitao je li razumio presudu, bivši vicepremijer je ustao na noge, što po sudskom protokolu nije običaj, a kada mu je sudac rekao da ne mora ustajati, ne bez ironije je rekao: “To ja ustajem iz poštovanja prema vama. Razumio sam presudu”. [Vjesnik]