Daniel Srb: Slucaj Purda je bilateralno pitanje BiH i Hrvatske

Predsjednik Hrvatske stranka prava Daniel Srb kazao je da je slučaj Tihomora Purde za HSP bilateralno pitanje BiH i Hrvatske te da državno odvjetništvo Srbije ne može biti mjerodavno za događaje koji su se dogodili u Hrvatskoj.

“Upozoravamo vlast BiH da je srbijansko državno odvjetništvo nenadležno i tražimo puštanje Purde na slobodu. Bilo kakav drugi razvoj događaja bit će neuspjeh hrvatske vanjske politike”, kazao je Srb.

Po njegovim riječima, Hrvatska stranka prava inzistirat će na progonu svih onih koji su u Domovinskom ratu na srpskoj strani počinili ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom, a zbog zakona o oprostu nisu za njih odgovarali.

“Nedopustivo je da se hrvatski branitelji proganjaju, a druga je strana abolirana. Slobodno žive u Hrvatskoj, a počinili su ratne zločine nad njezinim stanovništvom”, istaknuo je Srb na konferenciji za novinare u Virovitici.

Predsjednik virovitičko-podravske organizacije HSP-a Zvonimir Šimić napomenuo je da će HSP od Županijskoga državnog odvjetništva u Bjelovaru tražiti da se očituje o tome zašto se ne procesuira 140 pripadnika JNA i paravojnih četničkih postrojba koji su 1991. godine sudjelovali u najvećemu pokolju u Virovitičko-podravskoj županiji.

“U rujnu ’91. u mjestima Četekovcu, Balincima i Čojlugu mučki su ubijena 22 civila i dvojica policajca, a u prosincu iste godine u Voćinu su masakrirana 43 Hrvata, uglavnom civila. Nitko za stravične zločine još nije odgovarao, a HSP posjeduje popise zločinaca i izjave svjedoka koje će dostaviti državnom odvjetništvu”, rekao je Šimić.

Srb je ponovio da će HSP inzistirati na donošenju zakona o zaštiti hrvatskih branitelja kako više ne bi bili “u nepovoljnijoj situaciji od agresora”. “Državno odvjetništvo i Vlada nisu zainteresirani za procesuiranje ratnih zločinaca zbog ključnoga koalicijskog partnera u vladi – SDSS-a, čiji su članovi sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, a danas su”, ustvrdio je, “visoki politički dužnosnici”.