Dekan PMF-a Rifat Škrijelj optužio Božidara Matića za etničko čišćenje ANUBiH

Prof. dr. Rifat Škrijelj, dekan sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta i nesuđeni akademik, u Oslobođenju je oštro prozvao predsjednika Akademija nauka i umjetnosti BiH Božidara Matića, optužujući ga za etničko čišćenje Akademije te za netransparentno trošenje tri milijuna maraka.

Komentirajući izbor novih članova Akademije, Škrijelj je rekao da je na djelu “ozbiljan pokušaj guranja na marginu najuglednijih profesora iz reda bošnjačkog naroda, jer ovo što se sada radi u Akademiji, pod rukovodstvom prof. Bože Matića, jeste najgori oblik vođenja koji je zabilježen u historiji te institucije.

Ističući da bi Akademija trebala biti “prestižno eksponirana po demokraciji, poštivanju kvaliteta, ljudskih sloboda pa i nacionalnih”, Škrijelj je rekao: “Ovog časa ANU nije ništa od toga! Čast poštenim izuzecima koji tamo žive i rade i koji Božidaru Matiću služe samo kao paravan da radi to što radi. Ali, i njihov oportunizam njemu pomaže. Ono što ću sada kazati jeste moje akademsko mišljenje i moja akademska sloboda – ovog časa ANUBiH se etnički čisti od Bošnjaka. Koji su procesi tome doprinijeli, ja ne bih ulazio. Pretposljednjim izborom izabrano je šest nebošnjaka i pet Bošnjaka. Sada se otišlo dalje jer nije bilo reakcije. Kad se uzme kompletna struktura ANUBiH, uključujući i strane članove, moja izjava ima uporište.”

“U kreiranju etničke slike Akademije, Matić snosi najveću odgovornost, ali jednako su odgovorni i pripadnici bošnjačkog naroda koji mu se vjerovatno izvinjavaju što su Bošnjaci. I podržavaju sve što on kreira ne razmišljajući o svojoj državi. Ako se ovako nastavi, naravno da će Matić dobiti šesti mandat jer on u Akademiju bira one koji će sutra birati njega”, rekao je Škrijelj.

Osim za etničko čišćenje Akademije, Škrijelj je Božidara Matića optužio i za netransparentno trošenje tri milijuna maraka: “U rukama sam kao zastupnik Skupštine KS-a imao papire i još ih posjedujem, da je prof. Matić bio predsjednik Savjeta za nauku u KS-u do 2008. i tu su milijuni maraka potrošeni netransparentno. Šokiran sam što do danas Tužiteljstvo nije raščistilo te stvari.” [I.M.]