Desničari i ljevičari prosvjedovali na Trgu bana Jelačića, policija provela nekoliko osoba

Na zagrebačkome Trgu bana Jelačića okupilo se oko 150 predstavnika antifašističke Građanske akcije te oko 50-tak članova desničarske udruge Hrvatski uljudbeni pokret. Skandirajući “Mi Hrvati antifašisti” i “Antifašistički Zagreb” predstavnici Građanske akcije razvukli su transparent “Ujedinjeni protiv fašizma”. Kordon policije spriječio je kontakt između dviju skupina. Uhićena su četvorica antifašista i jedan desničar koji je navodno vikao “Za dom spremni”. Dvojica antifašista su puštena.

Hrvatski uljudbeni pokret je sinoć priopćio da je od policije ishodio dozvolu za okupljanje na Trgu, na kojemu će navodno dijeliti promidžbene materijale te izraziti politička uvjerenja. Priopćenje su objavili na svojim stranicama, kao i presliku dopuštenja za skup koje je izdala zagrebačka policija.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović jučer je na početku sjednice Vlade potvrdio da je MUP izdao rješenje kojim se zabranjuju skupovi ekstremne desnice. Zabranu održavanja skupa danas je potvrdio i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. I predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor poduprla je odluku vlade o zabrani. “Oni koji imaju pretenzije na RH, oni čiji su programi u suprotnosti s Ustavom RH i hrvatskim zakonima, nemaju tu što organizirati u smislu prosvjeda”, poručila je Jadranka Kosor.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak najavio je tužbu protiv Vlade na Europskom sudu za ljudska prava. Najavio je i tužbe protiv medija te napomenuo da neće održati najavljene skupove, već će svoje goste povesti u “turistički” obilazak grada. Najavljeni skup ekstremne desnice osudili su i smatraju ga štetnim i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić i čelnik HSP-a Danijel Srb. Oni su protiv policijske zabrane, no smatraju da je takav skup štetan za Hrvatsku.

Protiv zabrane ustala je Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara. Iako se ne slažemo s ekstremnim desničarskim idejama najavljenog skupa, smatramo da je njegova zabrana izravno kršenje demokratskih prava, rekao je predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević. [hrt]