Diljem Hrvatske proslavljen najveći kršćanski blagdan – Uskrs

Kršćani danas slave Uskrs ili Vazam, najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava nedjelja Gospodinova uskrsnuća te njegova pobjeda nad smrću i grijehom.

uskrs_zagreb_bozanic
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano ukrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

“Molimo ustrajno za dar mudrosti, molimo za milost da uvijek možemo božjim očima vidjeti svijet, da znamo razlikovati graditeljske pothvate od rušilačkih nasrtaja, prijatelje od neprijatelja, istinu od laži”, poručio je kardinal Bozanić. Upravo tom kršćanskom identitetu suprostavlja se suvremena ideologija kojoj smo svjedoci i u hrvatskom društvu, kazao je Bozanić. “Oni koji se u našem okruženju predstavljaju jakima, moćnima i nedodirljivima možda nikad nisu bili krhkiji i nervozniji. Naime, povijest nas uči da kada nekome ideje kršćana postanu smrtni neprijatelji – prava je istina da se progonitelji ustvari boje tih poruka”, poručio je, među ostalim, kardinal.

“Tolika količina nasrtaja na nosioce kršćanskih vrjednota, ne samo kada je u pitanju vjerski odgoj, nego i odgoj uopće, kada je riječ o zaštiti braka između muškarca i žene, kada je riječ o obitelji ne otkriva li nam da Hrvatska i dalje snagom svojih vjernika svjedoči svoju pripadnost Crkvi Katoličkoj”, ocijenio je. Također je ocijenio kako se često suvremeni život pretvara u utrku bez cilja te podsjetio na riječi sv. Pavla: Za onim gore težite, ne za zemaljskim!.

Velik broj vjernika okupio se uskrsnim misama u vukovarskim katoličkim crkvama sv. Filipa i Jakova i Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika te Gospe Fatimske u gradskoj četvrti Borovo naselje. Na području vukovarske pravoslavne parohije, uskrsne liturgije također pred velikim brojem vjernika služene su u Parohijskom domu u središtu Vukovara, te hramu Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi. Uskrsne mise i liturgije služene su i u svim ostalim katoličkim crkvama i pravoslavnim hramovima na području Vukovarsko-srijemske županije.

Na blagdan Uskrsa misno slavlje u katedrali svete Stošije u Zadru predvodio je nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), mons. Želimir Puljić, istaknuvši kako je 13 stoljeća katolička vjera uspješno stvarala kulturu u ovome gradu, na koju smo ponosni. U propovjedi mons. Puljić je rekao da Kristovo uskrsnuće nije samo predmet povijesne autentičnosti, već je ono predmet vjere, jer nadilazi ljudske moći.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić služio je svečanu uskrsnu misu u splitskoj katedrali sv. Dujma ispunjenoj brojnim vjernicima, među kojima i stranim turistima, te poručio kako nam je još više od ekonomskog oporavka potrebno moralno uskrsnuće. U svojoj je homiliji istaknuo kako postoje razni oblici grobova, pokapanja živih osoba prije biološke smrti, te se događa da na naše međuljudske odnose stavljamo grobne ploče sebičnosti, nasilja, nepravde, nepovjerenja, osvete, nerazumijevanja i hladnoće.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na središnjem uskršnjem misnom slavlju u riječkoj katedrali Svetoga Vida istaknuo je kako je najbolja poruka Kristova uskrsnuća da s njim možemo nadvladati svaku vrstu smrti – moralnu, društvenu i fizičku.