DIPLOMATSKI RAT S RUSIJOM: Hrvatska poslala notu o protjerivanju ruskog diplomata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je jučer ruskom diplomatskom predstavništvu u Zagrebu notu o protjerivanju jednog od ruskih diplomata iz Hrvatske. Njegovo ime MVEP nije objavio niti u kojem će roku to morati učiniti.

Hrvatska je jedna od 16 zemalja Europske unije koja se odlučila na protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji te tako stala uz bok EU-a i SAD-a, objavio je HRT.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala u donošenju odluke o protjerivanju – izjavila je danas u Karlovcu da to ne mijenja ništa vezano za njezin poziv ruskom predsjedniku Putinu da posjeti Hrvatsku.

“Nastavljamo izgradnju odnosa. Mislim da je iznimno bitno njegovati gospodarske odnose s Ruskom Federacijom, pa i svake druge. Sama Unija ima dvotračni pristup – s jedne strane poštovanje međunarodnog prava, a s druge nastavak razgovora”, kazala je predsjednica.

Naglasila je kako Hrvatska s Rusijom ima ‘zajedničke interese ugroza u okviru međunarodnog terorizma’ i sl. Također Rusija je igrač na JI Europe, dodala je. Na pitanje o mogućim protumjerama zbog odluke hrvatskog državnog vrha da jednog ruskog diplomata proglasi ‘personom non grata’ Grabar Kitarović je odgovorila da to nije pitanje za nju, već za gospodina Azimova ili nekoga iz ruskog veleposlanstva.

MVEP je u ponedjeljak objavio da u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, članak 9., država primateljica može u svakom trenutku, bez obrazloženja, obavijestiti državu pošiljateljicu da je određeni član diplomatskog osoblja postao ‘persona non grata’. Razlozi za to mogu biti raznovrsni i država primateljica nije obvezna obrazlagati postupanje.

Prema proeceduri, obično se u Ministarstvo vanjskih poslova pozove šef strane diplomatske misije te mu se uruči nota kojom se član misije proglašava nepoželjnim. Ujedno u noti se određuje i rok u kojem je osoba dužna napustiti zemlju primateljicu. “MVEP je i u današnjem slučaju tako postupio i jedan od diplomatskih djelatnika Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu proglašen je nepoželjnim”.

Rusko veleposlanstvo: “Bit će korektiva u vezi s dolaskom Putina u Hrvatsku”
S obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska poduzela u odnosu na Rusiju, vjerojatno će biti određenih korektiva po pitanju dolaska predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku. Poručilo je to veleposlanstvo Ruske Federacije odgovarajući na pitanje HRT-ovog novinara – hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku.